„Oda kell menni beszélgetni" – Sziget-interjú Walkó Csabával, a Compact Disco énekesévelHír | 2012.08.14.

A fogyatékossággal élő emberek elvárják, hogy ugyanúgy kezeljék őket – mondta a Compact Disco frontembere a koncert után. Csaba nemrég saját bőrén is megtapasztalta, hogy milyen, ha nem tudja azt csinálni, amit eddig.

A zenekarnak ez volt az első Szigetes koncertje. Az énekes, Walkó Csabaörömét csak az árnyékolta be, hogy pár napja szalagszakadása volt focizás közben, és alig tud lábra állni. „Nagyon rossz, hogy nem tudom megcsinálni, amit előtte. Eléggé ki voltam borulva, és akkor eszembe jutott, milyen lehet, ha valakinek egy életen keresztül el kell fogadnia egy hasonló állapotot" – mesélt érzéseiről.

Csaba olyan evangélikus közösségben konfirmált, amelybe egy fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó szeretetotthon is beletartozott. „Az istentiszteleteken ott voltak ők is, és működött a szeretet, mindenki jól érezte magát. A konfirmáción a közösség értelmi sérült tagjai bekiabáltak, énekeltek, amikor nem kellett volna, de ez nem zavart senkit. Őszintén kifejezték az érzéseiket, de közben pontosan tudták, hogy miről szól az este" – mondta Csaba, hozzátéve: a helyzetet általánossságban nem látja át, így nem is akar véleményt alkotni róla. „De a közösségben láttam, hogyan működhet akkor, ha nem sajnálják, hanem egyenrangúként kezelik a fogyatékossággal élő embereket. Oda kell menni beszélgetni, és egyszerűen csak megkérdezni, hogy „szia, mi a helyzet?" Csaba szerint a fogyatékossággal élő embereknek erősebbnek kell lenniük, hogy ugyanazt meg tudják csinálni, amit az épek, és ne vegyenek tudomást a fogyatékosságukról. „A tapasztalatom az, hogy elvárják: kezeljék őket ugyanúgy. Egyébként szerintem a rosszindulat is a sajnálatból alakul ki."

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG