Munkaadóknak

Amennyiben állásajánlatot szeretne elhelyezni weboldalunkon, kérjük vegye fel a kapcsolatot koordinátorunkkal az alábbi e-mail címen: ertekesites@brcservices.hu  


REHABILITÁCIÓS HOZZÁJÁRULÁS, CSR, HR BRANDING, TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ, ÖNÁLLÓ ÉLET LEHETŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSA…


MIND-MIND OK ARRA, HOGY FOGLALKOZZUNK A KÉRDÉSSEL, HOGYAN TUDUNK MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ MUNKAVÁLLALÓT ALKALMAZNI CÉGÜNKNÉL.

Ha megváltozott munkaképességűek integrációja, akkor a Rehabjob!

A Rehabjob 2011 óta segíti a megváltozott munkaképességű személyek és őket alkalmazni kívánó munkáltatók egymásra találását.

Mára a www.rehabjob.hu a legismertebb, megváltozott munkaképességű munkavállalóknak szóló információs- és állásportál, amely a legnagyobb magyar - a célcsoportra vonatkozó - álláskeresői adatbázissal rendelkezik.

Kialakítottunk egy – a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását elősegítő - komplex integrációs folyamatot olyan munkáltatók számára, amelyek megváltozott munkaképességű személyeket szeretnének foglalkoztatni és ennek megvalósításához segítséget igényelnek.


Munkáltatói adófizetési kötelezettségek– melyek csökkenthetők

vagy kiválthatók megváltozott munkaképességű munkavállalók 

foglalkoztatásával

Az ilyen típusú kötelezettségeket azzal a céllal vezették be, hogy a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását elősegítsék.

 

Rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség

A 25 főnél több alkalmazottat foglalkoztató munkaadóknak rehabilitációs hozzájárulásként befizetendő adót az állam jelentősen megemelte (2023-ban 2.088.000 Ft/létszámból hiányzó megváltozott munkaképességű fő/év). Ezt akkor kell egy cégnek befizetnie, ha 20 főnként nincs az állományában 1-1 megváltozott munkaképességű alkalmazott. Ez az anyagi kötelezettség önmagában is jelentős motiváció, hogy a cégek valóban alkalmazzanak ilyen munkatársakat. Továbbá egyre nagyobb jelentősége van egy társaság életében a társadalmi felelősségvállalásnak.

A foglalkoztatás szempontjából fontos lehet, hogy a munkavállaló biztosan megváltozott munkaképességűnek minősüljön.

Ki számít megváltozott munkaképességűnek a kvóta teljesítése szempontjából?

 • akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű (minősítési csoport B1, B2, C1, C2, D, E);
 • aki legalább 40% egészségkárosodással rendelkezik;
 • akinek a munkaképesség csökkenése 50-100%;
 • aki fogyatékossági támogatásban vagy
 • aki vakok személyi járadékában részesül,

és a munkaszerződése szerinti napi munkaideje a négy órát eléri.

Figyelem! A beszámítás a megváltozott munkaképességet igazoló szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás időbeli hatálya alatt lehetséges.

2019. január 1-jétől megszűnt a Rehabilitációs kártya, de az adókedvezmény az alábbiak szerint továbbra is igénybe vehető!

Szociális hozzájárulási adó

Megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásával a munkáltatót részkedvezmény illeti meg a szociális hozzájárulási adóból, az alábbiak szerint:

A kedvezmény egyenlő az adómegállapítási időszakra a kifizető által a foglalkoztatott után, az egyéni vállalkozó által saját maga után megállapított, a tag után a kifizető által megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszerese után 19,5 százalékos mértékkel megállapított összeggel.

2019. július 1-2020. június 30. között a szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5%. 

2020. július 1-jétől a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5%. 

2022. január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó mértéke 13%.

A szociális hozzájárulási adó szempontjából megváltozott munkaképességű személynek minősül az,

 • akinek az egészségkárosodása a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján eléri a 40%-ot;
 • aki 2011. december 31-én 67-100% munkaképesség csökkenésére tekintettel rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül.

 


~

A Rehabjob komplex integrációs folyamata

Az elmúlt évek folyamán nyílt munkaerő-paci toborzás-kiválasztási tapasztalatait felhasználva olyan folyamat került kialakításra, mellyel segíteni tudunk a for-profit szektor szereplőinek saját integrációs folyamataik végrehajtásában.

A Rehabjob segít megtalálni, hogy a szervezeten belül Hova? Hogyan? és Kit? vegyen fel a cég, hiszen ezek a legfontosabb kérdések a munkavállalók megtalálásánál, legyenek akár egészségesek, akár megváltozott munkaképességűek.

Hova?

Átvilágítási módszerünk segítségével információkat gyűjtünk a szervezet működéséről, a munkatársak befogadó-készségéről, illetve arról, milyen ismeretekkel rendelkeznek a megváltozott munkaképességű személyekkel kapcsolatban. Természetesen ez az átvilágítás a szervezet minden szintjére kiterjed és a különböző szinteken más-más módszerek segítségével tesszük fel kérdéseinket, így érjük el, hogy átfogó képet kapjunk a cég működéséről, folyamatairól.

A gyűjtött információk birtokában készítünk egy összefoglaló jelentést, melyben beszámolunk az általunk tapasztaltakról, továbbá javaslatokat fogalmazunk meg benne, úgy, mint:  

 • a szervezeten belül hová és milyen munkakörben látjuk megvalósíthatónak a megváltozott munkaképességű személy beillesztését,
 • szükség van-e bármilyen munkakörnyezetet, munkakört vagy munkaeszközt érintő átalakításra,
 • esetleg lehetőség egy új pozíció létrehozására vagy egy outsource-olt tevékenység szervezetbe történő visszavételére,
 • milyen oktatásra, érzékenyítő tréningre van szüksége a szervezet munkatársainak a befogadóvá válás erősítése érdekében.

Ezek az információk és javaslatok már felvázolják, hogyan mehet végbe a sikeres integrációs folyamat cégspecikfikusan.

Hogyan?

Az integrációs folyamat következő szakaszában a befogadó környezet kialakítására helyeződik a hangsúly. A már rendelkezésünkre álló információk alapján segítünk a megfelelő pozíció, munkakörnyezet ki- illetve átalakításában, új pozíció létrehozásában, vagy a munkakörhöz tartozó tevékenységek újrastrukturálásával.

A munkatársak érzékenyítő tréningek és oktatások segítségével történő felkészítése után, igény szerint támogatást nyújtunk a megváltozott munkaképességű munkavállaló beilleszkedésének elősegítéséhez.   

Kit?

Toborzás-kiválasztási tapasztalatunk és szakembereink segítségével lebonyolítjuk a toborzás-kiválasztási folyamatot a meghatározott munkakörökre, speciális szűrési feltételekkel, a munkaköri elvárások figyelembevételével és az egészségi állapotra vonatkozó dokumentáció ellenőrzésével, hogy megbízóinknak a megfelelő helyre a legjobb jelöltet tudjuk megtalálni. Igény szerint a kiválasztásra került jelölt szervezetbe illesztésében is közreműködünk, illetve később a munkavégzés során esetlegesen felmerülő problémák, kérdések megoldásának elősegítésében is állunk együttműködő partnereink rendelkezésére.

A REHABJOB.HU megoldást kínál a teljes folyamat végrehajtására. Az integrációs folyamatról bővebb információ a MAGUNKRÓL menüpontban található.


Amennyiben felkeltettük érdeklődését, a  ertekesites@brcservices.hu  elérhetőségen lépjen kapcsolatba velünk.

~

Ha cége elkötelezett a megváltozott munkaképességű/fogyatékos személyek foglalkoztatása iránt, megszerezheti

a FOGYATÉKOSSÁG-BARÁT MUNKAHELY minősítést

A Salva Vita Alapítvány és partnerei - a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Amcham és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület - folyamatosan várják a munkáltatók jelentkezését a Fogyatékosság-barát munkahely elismerés megszerzésére és logó használatára. Az elismerést azok a szervezetek kaphatják meg, melyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékos emberek toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat.