RSSHíreink

Keresés

Utazási költségtérítési támogatás 2022.07.15.

Változtak az utazási költségtérítésre vonatkozó szabályok 2022. július 1-től. 

tovább

Pozitív változásokat hoz 2022. január 1-jétől a jelnyelvi törvény módosítása 2021.06.23.

A jelnyelvi törvény alapján jelenleg térítésmentesen biztosított 120 óra jelnyelvi vagy írótolmács szolgáltatás mellett a törvénymódosítás eredményeképpen 2022. január 1-jétől kiegészítő órakeretet vehetnek igénybe ingyenesen azok a hallássérült személyek (felnőttek és gyermekek), akik számára kevésnek bizonyul a törvény adta alap lehetőség.

tovább

Megszűnt a rehabilitációs és rokkantsági ellátások melletti munkavégzés kereseti korlátozása 2021.01.22.

2021. január 1-jétől lépett hatályba az a jogszabályváltozás, amely megszüntette a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülők munkavégzés melletti kereseti korlátozására vonatkozó rendelkezést.


Ennek értelmében a rehabilitációs és rokkantsági ellátás folyósítása mellett bármilyen összegű jövedelmet lehet szerezni.

tovább

Parkolási igazolvány (kártya) – új szabályok, egyszerűbb ügyintézés 2019.10.10.

A MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) honlapján tette közzé, hogy 2019. október 1-jétől életbe lépett a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló rendelet azon változása, mely szerint az ügyfél részére lejárati határidő nélkül kell kiállítani a parkolási igazolványt, ha a jogosultságot igazoló irat – például a közlekedőképesség minősítéséről kiadott szakvélemény vagy a súlyos fogyatékosságra vonatkozó szakvélemény – alapján a mozgáskorlátozott személy állapota végleges

tovább

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásait érintő változások 2019. 01. 01-jétől 2019.04.18.

2019.01.01-jétől bővült a megváltozott munkaképességűek ellátásainak megállapításakor figyelembe vehető biztosítási jogviszonyok köre

-          ápolási díj folyósításának és a

-          gyermekek otthongondozási díja folyósításának idejével.

tovább

Kivételes rokkantsági ellátás 2018.01.25.

2018. január 1-jétől meghatározott feltételek mellett kivételes rokkantsági ellátást igényelhetnek azok a megváltozott munkaképességű emberek, akik a rokkantsági ellátáshoz nem rendelkeznek elegendő biztosítotti idővel.

tovább

A segélyezési rendszer változásai 2015-ben 2015.02.04.

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1-től jelentős mértékben átalakul.

tovább

Könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek 2013.12.10.

Elfogadta a parlament hétfőn azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek.

tovább

Többen kaphatnak rokkantsági ellátást 2013.11.12.

Lazítana a megváltozott munkaképességűek támogatásának feltételein egy kormánypárti javaslat, amelyet pénteken terjesztettek az Országgyűlés elé.

tovább

Megváltoznak a mozgáskorlátozottakra vonatkozó parkolási szabályok 2013.08.30.

Az új jogszabályi előírások egyrészt enyhítik a mozgáskorlátozottak parkolási lehetőségeit, megpróbálják megnehezíteni a visszaéléseket, másrészt módosítják a parkolási igazolványok kiadására és nyilvántartására vonatkozó egyes rendelkezéseket is - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Bevezetik még az elektronikus ügyintézés lehetőségét az elveszett, ellopott, vagy megsemmisült igazolvány cseréjére, illetve az igazolványon szereplő adatok változásának bejelentésére, és rövidülnek az ügyintézési határidők is - jelezte dr. Szabó Áron.

tovább

Pótszabadság - pozitív törvényi változás! 2013.06.29.

Módosult a Munka Törvénykönyvének 120.§-a! 2013. augusztus 1-től nemcsak annak jár plusz 5 nap pótszabadság, akinek 50% feletti az egészségkárosodása, hanem annak is, aki fogyatékossági támogatásra vagy vakok személyi járadékára jogosult!

tovább

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatója a rehabilitációs hozzájárulás 2013-as szabályairól 2013.01.29.

Január 23-án megjelent a Nemzeti Foglalkoztatási szolgálat tájékoztatója a munka.hu honlapon a rehabilitációs hozzájárulás 2013-as évre vonatkozó szabályairól. A rehabilitáció hozzájárulás főbb paraméterei (összege, a kvóta mértéke, statisztikai létszám számítási módja, stb.) nem változtak, azonban a hozzájárulás kiváltására feljogosító munkavállalói kör az átmeneti jogszabályok kivezetése miatt kissé szűkül.

tovább

Segíti a fogyatékkal élőket a kormány 2012.08.06.

A súlyosan mozgáskorlátozottakon túl az egyéb – például értelmi, látási, hallási – fogyatékkal élők is kaphassanak autóvásárlási támogatást – az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

tovább

Lehetséges adókedvezmény a megváltozott munkaképességű dolgozó után 2012.07.26.

Változás történt a megváltozott munkaképességű dolgozók utáni szociális hozzájárulási adó szabályozásában. 2012. július 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek bizonyos köre mentesül a szociális hozzájárulási adó meghatározott mértékű megfizetése alól.

tovább

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége üdvözli a médiatörvény módosítását 2012.05.29.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) üdvözli a médiatörvény 2012. május 24-én elfogadott módosításának azt a részét, amely további műsorszámoknál írja elő az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtését a hallássérült emberek számára. A SINOSZ által következetesen képviselt álláspontot mind a Kormány, mind a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megértette és elfogadta, így az eddigiekhez képest számos területen történt fontos előrelépés a szabályozásban.

tovább