RSSHíreink

Keresés

Gondoskodás folyóirat - megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása 2023.09.13.

A magyar társadalom legnagyobb munkaerő tartalékát jelenleg a megváltozott munkaképességű

személyek jelentik

tovább

Film ajánlatok a hűvös estékre 2020.09.17.

Igyekeztünk egy csokorba gyűjteni olyan filmeket, amik fogyatékossággal és mentális és viselkedészavarral élő emberek életét mutatják be. A filmek többsége a megküzdésről, az elfogadásról szól, elsősorban az egyén szintjén, majd a családi környezetben és a munka világában.

tovább

A napi testedzés csökkentheti az ülő életmód okozta egészségkárosodás kockázatát 2019.04.23.

A hosszú órákat az asztalnál vagy tévé előtt ülőknek naponta több mint 30 percet kellene testedzéssel tölteniük egészségük megőrzése érdekében – erre a megállapításra jutott egy ausztrál kutatás.

tovább

Kiszámolták, mennyi chipset ehetünk kockázat nélkül 2017.08.31.

Fejfájást, vérnyomás-emelkedést és inzulinszint-növekedést is okozhat a chipsekben, a leveskockákban, a fűszerkeverékekben és a pácolt húsokban felhasznált ízfokozók túlzott fogyasztása. A legújabb európai számítások alapján a glutaminsav és glutamát becsült bevitele több korcsoportban is kockázatos mértékű.

tovább

Ezt biztosan nem tudta a tojásról 2016.11.04.

Napi egy tojás elfogyasztása 12 százalékkal csökkentheti az agyi-érkatasztrófa kialakulásának a kockázatát - derült ki egy új tanulmányból.

tovább

A nagyvállalatok a vállalati kultúra építése miatt vonják be alkalmazottaikat 2016.07.23.

Egy vállalat sikeressége, fenntarthatósága szorosan összefügg azzal. hogy milyen mértékben sikerült bevonni és érzelmileg is elkötelezetté tenni alkalmazottait a cég és céljai iránt. Ennek egyik hatékony eszköze a munkavállalók bevonása a vállalat CSR és ezen belül támogatói programjaiba. A Magyar Adományozói Fórum 2011-es, a vállalati önkéntesség jellemzőit feltérképező kutatása után 4 évvel újra megkérdezte a 200 legnagyobb hazai vállalat szakembereit arról, hogy milyen szerepet tölt be a munkatársak bevonása a cégek támogatási gyakorlatában. A nemrég közzétett új felmérés eredményei szerint a cégek elsősorban a vállalati kultúra építése céljából indítják el a munkatársak részvételével megvalósított támogatási tevékenységeiket.

tovább

Az orvostársadalom betegségeiről 2016.03.30.

A magyar orvosnők közel hatvan órát dolgoznak hetente, és átlagosan két és fél munkahelyen próbálnak helytállni. Egészségi állapotuk rosszabb, mint diplomás kortársaiké, gyakran szenvednek krónikus betegségben. Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének munkatársa hosszú ideje tanulmányozza a hazai orvostársadalom testi-lelki egészségét. Az Orvosnők Magyarországon című kötet szerzőjével közel másfél évtizedes kutatásának eredményeiről beszélgettek.

tovább

Sokszor feleslegesen ülünk az irodában 2016.03.29.

Ha valahol, hát a mobileszközök munkahelyi használatát illetően létezik generációs szakadék – derül ki egy friss régiós kutatásból. Méghozzá érdekes, hogy kis- és közepes vállalkozásoknál az „Y" generáció képviselőinek bent kell lenniük az irodában, míg a 44–54 évesek között nagyobb arányban van meg a lehetősége a rugalmas munkavégzésnek. Pedig a mobileszközök és a felhőalapú technológiák ezt kortól függetlenül lehetővé teszik.

tovább

A lányok autizmusa rosszabb a fiúkénál 2015.05.20.

Habár kevésbé valószínű a lányok között az autizmus felbukkanása, de az autista lányok viselkedése rosszabb a fiúkénál - állítja kaliforniai kutatók tanulmánya.

tovább

Közelebb jutottunk a mesterséges agyhoz 2015.05.17.

Ausztrál tudósok egy mesterséges agysejtet állítottak elő, ami segíthet az emberi agy működésének megértésében, sőt, lemásolásában.

tovább

Cukorbetegeknek, babára váróknak is segít 2015.05.14.

Hatékony segítség a diabétesz, IR és pajzsmirigygyulladás kezelésében. A mio-inozitol számos kedvező tulajdonságára az utóbbi időben derült fény. Folsav szedésével kombinálva, a vizsgálatok szerint a felsorolt betegségek mellett a menstruációs ciklus szabályozásában, és a termékenység növelésében is fontos szerepet játszik

tovább

Újfajta Down-szűrés vizeletből 2015.05.08.

Új tesztet fejlesztettek ki brit kutatók a magzati Down-szindróma szűrésére, amely az anyai vizeletben megjelenő fehérjék vizsgálatával 90% fölötti bizonyossággal jelzi a Down-szindróma előfordulását, a terhesség 8. hetétől, mindenféle kockázat nélkül.

tovább

Utat nyit a nyugati konyha a szklerózis multiplexnek 2015.05.05.

Bár némelyik szklerózis multiplex ellenes szernek a hatásmechanizmusát sem ismerjük, az biztos, hogy az áruk ijesztő sebességgel nő. Az MS Mikrobiom Konzorcium szerint elképzelhető, hogy ez a betegség is a bélben kezdődik.

tovább

Gondolattal irányítja a robotkart a lebénult nő 2015.05.04.

Az ultramodern agyi implantátumok jelenthetik az agyi betegségek kezelésének jövőjét is.

tovább

A depresszió nyomot hagy a génállományunkban 2015.05.02.

A depresszió nem csupán mentálisan változtat meg minket, hanem DNS-ünkön is nyomot hagy – legalábbis ezt állítják az Oxfordi Egyetem humángenetikai központjának (Wellcome Trust Centre for Human Genetics) kutatói.

tovább