RSSHíreink

Keresés

Félmilliárd megbetegedés megelőzhető lenne aktív életmóddal, sportolással 2023.05.16.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első globális jelentéséből kiderül, hogy  világszerte közel

csaknem 500 millió megbetegedés kialakulását - diabéteszes, daganatos, valamint szív- és

érrendszeri – lehetne megelőzni aktív életmóddal, sportolással.

tovább

Özvegyi nyugdíj megváltozott munkaképesség esetén 2022.03.09.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultságnál jelentősége van az özvegy egészségi állapotának.

tovább

Könnyen érthető tájékoztatók és letölthető vizuális támogatások – a koronavírusról 2020.03.23.

Az Autisták Országos Szövetsége, honlapján közzétett könnyen érthető (képekkel, fotókkal kiegészített) tájékoztatókat és letölthető vizuális folyamatábrákat és videómodelleket, amik segíthetnek megérteni vagy megbeszélni a koronavírus miatt jelenleg kialakult helyzetet.

tovább

Applikáció az önálló életvitelért 2020.03.03.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) "Az értelmi fogyatékossággal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása" címet viselő projektjének keretében mobiltelefonra kifejlesztett egy Andorid operációs rendszer alatt működő (magyar nyelvű) alkalmazást, amely az értelmi fogyatékossággal élő személyeket segíti az önálló életvitelben.

tovább

Mi történik az egészségkárosodás megállapítására irányuló komplex vizsgálaton? 2019.05.28.

A komplex minősítés szempontjai

A komplex minősítés során olyan személyre szabott és több szakterület értékelési szempontjait figyelembe vevő komplex szakértői bizottsági vélemény kialakítása a cél, mely az érintett személy egészségi állapotát, az ebből származó kizáró és korlátozó tényezőket, egészségkárosodásának jellegét, munkaerő-piaci helyzetét, foglalkoztatási előzményeit, adottságait és korlátait, valamint a fennálló orvosi, foglalkozási és szociális szükségleteit is egyaránt vizsgálja.

tovább

Új magyar felfedezés a stresszkutatásban 2018.10.04.

A késleltetett stresszreakcióért és a stressz hosszabb távú, tartós hatásaiért felelős új agyi folyamatot azonosítottak a Semmelweis Egyetem kutatói a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében. 

tovább

AZ EMBERI TEST HALLUCINOGÉN DROGOT ÉS A MORFIUMNÁL ERŐSEBB FÁJDALOMCSILLAPÍTÓT IS TERMEL 2018.09.17.

Az emberi szervezet egy elképesztően bonyolult rendszer, aminek a működését a legapróbb részletekig a mai napig nem fejtette meg a tudomány. Viszont minél többet tudunk róla, annál meglepőbb részletekre derül fény, például azzal kapcsolatban, hogy milyen anyagokat termel a testünk akár a normál ügymenet részeként, akár melléktermékként. Most három olyat mutatunk be ezekből, amiket az ön teste éppen ebben a percben is előállít, ezzel nanoméretekben ugyan, de nemzetbiztonsági kockázattá és illegális drogok birtokosává avatva önt.

tovább

Nem kell félni a megváltozott munkaképességű dolgozótól 2018.08.23.

Sümegi Levente megváltozott munkaképességű munkavállaló. Dolgozik, jól érzi magát a munkahelyén. Befogadták, ő pedig jól teljesít. Azonban a történet - amíg eljutott idáig - nem ennyire egyszerű és rózsaszín. Különösen, ha a „címke” alatt megismerjük a sorsot, ami mögötte van. A lehetőséget megadni azonban nem ördöngösség, ha megvan a szándék, és a vállalatnak valóban fontos, hogy befogadó és sokszínű munkahely legyen.

tovább

A MEOSZ kezdeményezése nyomán csökkenhet a gyógyászati segédeszközök ára 2018.02.02.

Esély van arra, hogy öt százalékra csökkenhet a gyógyászati segédeszközök áfája, miután a MEOSZ és partnerszervezetei által kezdeményezett egyeztető fórumon a kormányzati oldal képviselőinek többsége elvi támogatását adta a kezdeményezéshez.

tovább

Tévedésben a munkáltatók: nem szabad a pálya a közösségi oldalakon! 2017.10.03.

Tévedés, hogy a munkáltatók egy jelentkező személyes adatait pusztán azért kezelhetik, mert azok egy közösségi oldalon nyilvánosan hozzáférhetőek – állapítja meg véleményében az európai uniós tagállamok adatvédelmi biztosaiból és a tagállami adatvédelmi hatóságok képviselőiből álló 29-es Adatvédelmi Munkacsoport.

tovább

Magyar fejlesztésű mobilapp könnyíti meg a cukorbetegek életét 2017.09.19.

A magyar lakosság 8,1 százalékát sújtja diabétesz, ami lényegesen magasabb a 6,4 százalékos uniós átlagnál. Az Eurostat adatai szerint a 32 európai országból csak Franciaországban, Portugáliában, Görögországban, Törökországban és Máltán magasabb a cukorbetegek teljes lakossághoz viszonyított aránya, mint nálunk. Mindemellett a lakosság további 8 százalékát veszélyezteti a betegség, akik pre-diabétesz állapotban vannak.

A diabétesszel élőknek nyújt segítséget az NN Biztosító inkubátor programjának első fejlesztése, ami két nagy vállalat összefogása: a Sparklab és a Vodafone közösen fejleszti az egyelőre tesztüzemben lévő DiaBlog nevű mobilalkalmazást.

tovább

Nem kaptad meg az állást? Ezt az e-mailt még küldd el, hátha nincs még minden veszve! 2017.07.29.

Sokszor tűnik úgy, hogy nincs tovább, pedig előfordulhat, hogy a helyzet még menthető. Példával is szolgálunk, milyen leveleket érdemes írni.

tovább

Megváltozott munkaképességűek: nagy horderejű változás jön 2017.05.10.

Új ellátási formát vehetnének igénybe a megváltozott munkaképességű személyek, ha az Országgyűlés megszavazza a 2018. évi költségvetési törvény megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, amely az érintett jogszabály módosítását is tartalmazza.

tovább

Kinek jár közgyógyellátás? 2017.04.26.

A közgyógyellátással kapcsolatos legfőbb tudnivalókat a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. Rendelet és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szabályozza.

tovább

Hogyan kell mérni a pulzust? 2017.03.06.

Fontos a pulzus mérése, mert a szívverések percenkénti száma sokat elárul egészségi állapotunkról. Nem mindegy azonban, hogyan végezzük a mérést.

tovább