Siketként hódította meg Európát a magyar lányHír | 2012.06.07.

Biatovszki Mira a világon egyedülálló tettet hajtott végre: előbb megnyerte a siketlimpiát, majd az épek között is Európa-bajnoki címet szerzett a junior légpuskások 40 lövéses versenyszámában.

Mira kilencéves korában kezdett lőni, bátyja, Máté sikerei ösztönözték. Hamar jött az első siker, tízévesen egy háziversenyen a második lett, öt esztendővel később pedig már Európa-bajnoki címet szerzett a siketek között.


– Ennek a sikeremnek köszönhettem, hogy az épeknél is bekerültem az utánpótlás-­válogatottba – mondta Mira. – A siketsportban már nehéz lenne magasabb célokat kitűzni, miután kétszeres Eb-győztes vagyok, és a siketlimpiát is megnyertem, négyszer állítottam fel világcsúcsot. Ezeket a nagy sikereket a légpuskás olimpiai számban értem el. A női puskások másik olimpiai számában, a 3x20 lövéses összetett versenyben még van mit fejlődnöm.


Mira magántanuló, a csongrádi Batsányi János Gimnáziumba jár, az elején nehezen tudta összeegyeztetni az élsportot és a tanulást, ám a tanárok sokat segítenek neki, így megoldja ezt a feladatot is. Az idén érettségizik, Szegeden a testnevelő-edző szakon tanul tovább – a felvétel miatt nem kell aggódnia, hiszen olimpiai bajnokként a legmagasabb pontszámot viszi magával. Mindezeket a sikereket Mira siketként éri el, amiből azért adódnak nehézségei.


– Az élet és a sport sem könnyű hallássérültként, de optimista ember vagyok, mindig próbálok valahogy előnyt kovácsolni a nehézségekből – fogalmazott Mira. – Azoknak, akik születésüktől fogva hallássérültek, óriási kommunikációs hátrányokkal kell megküzdeniük, szerencsére ma már sokat enyhít ezen a világháló, ám tudom, hogy a személyes kommunikációt ez sem pótolhatja.


Mira környezete különbözőképpen reagál a sikereire. – Van, aki tisztel, van, aki csodál, van, aki belül irigyel, de a legtöbben velem együtt örülnek – mondta az Európa-bajnok, akinek edzője, Kissné Oroszi Edit úgy gondolja, Mira istenadta tehetség. A szakember kijelentette, még nem találkozott olyan versenyzővel, aki ennyire tud koncentrálni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BORS ONLINE