Néptáncprodukció – siketeknek is élvezhető formába öntveEsemény | 2012.06.05.

Különleges néptáncprodukciót láthatott az IH közönsége a Délikert Napsugár és a Möndörgő Néptáncegyüttesek közös előadásában. A ,,Rosszul tákolt hordók vagyunk” című est szöveges részeit és a dalokat jeltolmács közreműködésével a nézőtéren helyet foglaló siketek is nyomon követhették.

Ha néptáncelőadásról beszélünk, akkor a vidámság, a mulatozás és a bolondozó felnőttek mókázása jut először eszünkbe. A „Rosszul tákolt hordók vagyunk” is így állt össze. Érdeklődve várták az előadást a Klúg Péter iskola diákjai is az IH Rendezvényközpontban. Horváth Norbert tagintézmény-vezető sosem látott még olyan néptáncprodukciót, amelyen jeltolmács is közreműködött volna. Természetesen minden újdonságra nyitottak, nagyon örült az ötletnek, hogy valaki a siketek számára is élvezhető, követhető néptáncelőadást álmodott színpadra. Ebben Vörös Krisztina jelnyelvi tolmács volt a táncosok segítségére, aki a csúfolódók szövegét is elmutogatta.

A Délikert Napsugár Táncegyüttes tagjai az egyetemistákból álló Möndörgő Néptáncegyüttessel idén kezdett el közösen dolgozni. „A két együttes immár egymás árnyékában és egymás reflektorfényében van, és a létszámnövekedés megindította a fantáziánkat. Jött egy ötlet, hogy csináljunk olyan műsort, melyben a néptánc koreográfiákat szöveges elemek fűzik össze. Ezt bátorkodtam megírni, majd Simoncsics Pál művészeti vezető kidolgozta a táncos részeket” – nyilatkozta portálunknak Dudás Ildikó. A Délikert Napsugár Táncegyüttes dramaturgja elmondta, eleve rendhagyónak számít, hogy sok a szöveges eleme a produkciónak. Mint megtudták, egyik kollégájuk siketek iskolájában tanít, s ő javasolta, hogy jeltolmácsot is vonjanak be az előadásba. „Remélem, hagyományt tudunk teremteni, s ha a jövőben is lesz mesélős előadásunk, azt is jeltolmács közreműködésével adjuk elő” – fogalmazott.

A két tánccsoport jól együtt tudott dolgozni a próbák során, egyedül az időpontok egyeztetése volt kacifántos. Míg az egyik csoport tagjai dolgoznak, vagyis délutánonként, illetve hétvégén érnek rá jobban, addig az egyetemistákból verbuválódott Möndörgő táncosai szombaton és vasárnap többnyire nem tartózkodnak Szegeden.

A Tisza Banda zenei kísérte mellett a nézők gyimesi, magyarpalatkai, magyarszentbenedeki, válaszúti-bonchidai, felcsíki és sóvidéki táncokat láthattak.

Tovább az eredeti cikkre és a képekre

Forrás: SZEGEDMA