Nyílt Nap a RIDENS-benEsemény | 2012.04.21.

Rajj Nóra és Kirsch Enikő ELTE BGGYK-s gyakornokaink beszámolója a RIDENS szakmabemutatókkal egybekötött Nyílt Napjáról. 2012. április 17-én a RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium balassagyarmati tagintézménye nyílt napot tartott, így az FSZK is betekinthetett az itt élők mindennapjaiba.

Az iskolában és kollégiumban mozgás-, hallás-, látássérült, enyhe és középsúlyos értelmi sérült, magatartási- és tanulási részképesség zavarral küzdő, valamint szociálisan hátrányos helyzetű 14-25 éves korú fiatalok 9-10. osztályos képzése, szakképzése, érettségire felkészítő szakközépiskolai képzése (4 év), kollégiumi együttnevelése, habilitációja, rehabilitációja valósul meg.

Nagy szeretettel fogadtak minden látogatót és közvetlenséggel meséltek az életükről. Az előző évekhez képest jóval nagyobb volt az érdeklődés. Számos budapesti és környékbeli intézményvezető, illetve szülők gyermekeikkel közösen vettek részt a rendezvényen. A programok igen sokszínűek voltak, széleskörűen bemutatták az iskolát. Az FSZK is több nyílt órán vett részt (német, magyar, kézműves foglalkozás és aerobic szakkör). Megfigyelhették a tankonyhán gyakorló diákokat, a népi művészeti műhely keretein belül folyó történéseket (szövés, fazekasság), a kertészeti foglalkozást, a szappankészítés folyamatát, a számítógépes adatrögzítést és még számos más tevékenységet.

A látogatás végén a kollégiumi elhelyezés körülményeit vehették górcső alá. Az itt lakó diákok nagyon szép természetes és épített környezetben tölthetik középiskolai diákéveiket. Kis 4-8 személyes faházakban, felújított szobákban élnek, amelyek saját vizesblokkal rendelkeznek és a mozgássérült tanulók számára is könnyen használhatóak.

A RIDENS Iskola a barátságos, gyermek- és személyközpontú elvek mentén szervezi életét, amelyet elősegítenek a meleg, családias belső terek és a diákok saját munkáival díszített színes falak. Az ott eltöltött pár óra alatt azt tapasztalták, hogy mind a diákok, mind az ott dolgozó felnőttek szeretnek ebbe az intézménybe járni, és azt az érzést adják át az ide érkezőknek, hogy „Gyere, tartozz közénk!”

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FSZK