Négymillió forint a fogyatékkal élők támogatásáraHír | 2012.03.19.

Négymillió egyszázezer forint gyűlt össze a Fogadj örökbe egy macit! elnevezésű kampány árverésén.

Mága Zoltán hegedűművész macija egymillió, Törőcsik Mari plüsse 750 ezer forintért kelt el a Polgár Galériában rendezett keddi árverésen. A jótékonysági aukcióra színészek, közismert média- és közéleti személyiségek ajánlották fel régi vagy egészen új plüsseiket.

Mága Zoltán saját maga és mecénás barátai megbízásából is licitált, így összesen 25 macit vásárolt meg mintegy 3 millió forint értékben, hogy összefogásra késztesse az embereket a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének megteremtéséért.

Az árverésen az örökbefogadó szülők adományaiból fogyatékkal élők munkahelyteremtő programját és egy őket segítő alapítvány létrehozását tervezik. A program felett védnökséget vállalt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A miniszter a galériában elmondta: a minisztérium minden eszközzel és háttérintézményével támogatja a kezdeményezést.

Kárász Róbert műsorvezető, a program ötletgazdája kiemelte: a macik elárverezésének bevételéből nemcsak egyszeri segítséget szeretnének nyújtani a csökkent munkaképességűeknek, hanem egy komplex munkahelyteremtő program tervét dolgozták ki.

"Magyarországon jelenleg csaknem 600 ezer fogyatékkal élő ember él, akik közül csupán 60-80 ezer főt foglalkoztatnak. Ezen belül az értelmi fogyatékosok foglalkoztatottságának aránya mindössze hat-hét százalék. A program célja, hogy Magyarország felzárkózzon a nyugati országokhoz, ahol a fogyatékkal élők 50-60 százalékának tudnak munkahelyet biztosítani" - ismertette újra a kampány részleteit Kárász Róbert.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: WEBORVOSPRO