Segély helyett munkát kapnának a megváltozott munkaképességűekHír | 2012.02.26.

Segély helyett inkább munkát biztosítana a kormányzat a megváltozott munkaképességűeknek. Jelenleg az érintettek alig negyede dolgozik. A kormány azt szeretné, ha néhány éven belül minden második, fogyatékossággal élő embernek lenne munkája. A tervekről és a nemzetközi tapasztalatokról egy debreceni konferencián tanácskoztak szakemberek.

Többek között bonbonos dobozokat készítenek a Pirehab Kft. debreceni telephelyén. Gáll Attila több mint 20 éve dolgozik a vállalatnál, azt mondja: kap ugyan nyugdíjat, de a megélhetéséhez a fizetésére is szüksége van.

- Igaz, hogy van rokkantnyugdíjunk is, de csak így tudjuk elképzelni a megélhetést – hallhattuk Gáll Attilát.

A cégnél mintegy 2500 megváltozott munkaképességű ember dolgozik. 4 megyében, 24 telephelyen. A cég vezetője szerint a sérült emberek számára nem csak a fizetés miatt fontos a munkahely, a beilleszkedést is segíti.

- Ezért ugyan munkabér jár, de fontosabb a közösségnek az a szerepe, hogy együtt vannak, sok mindent mindent meg tudnak oldani, kevésbé tud leépülni az az ember, aki nálunk munkahelyet talál – magyarázza Becker György, a Pirehab Nonprofit Kft. igazgatója.

Az elhelyezkedés azonban nem könnyű, jelenleg Magyarországon a megváltozott munkaképességűek mintegy 25 százaléka dolgozik. A kormány azt szeretné, ha 6-7 éven belül ez az arány jelentősen emelkedne, és a fogyatékkal élők felének lenne munkahelye. Ennek érdekében átalakítják a felülvizsgálati rendszert, a jövőben az lesz a fontos, hogy ha tud, munkát vállalhasson a fogyatékossággal élő ember.

- Nem azt kell nézni, hogy mit nem tud valaki, hanem azt, hogy mi az, amit el tud látni a megmaradt egészségi állapotával – mondta el Bernáth Ildikó, fogyatékosságügyi miniszteri biztos.

A tervek szerint tanfolyamokon vesznek majd részt a megváltozott munkaképességűek. A képzések elindításához 20 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre. Az álláskeresésben pedig segítenek a nyáron megalakuló önálló rehabilitációs szakigazgatási szervezetek. A munkahelyeket különböző kedvezményekkel ösztönzik a foglalkoztatásra. A nemzetközi tapasztalatokat három napos debreceni konferencián vitatták meg a szakemberek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DEHÍR