„Még nem nyíltak ki az ajtók"Hír | 2012.07.05.

A hétvégén befejeződött jubileumi VOLT fesztiválon fellépő több mint 200 hazai és külföldi sztárra mintegy 95 ezren voltak kíváncsiak. A koncertek között a szociális érzékenységről, az előadói szerepvállalásról és a fogyatékos emberek felé mutatott attitűdről kérdezték a népzenei motívumokat használó Balkan Fanatik egyik alapító tagját és a ska zenét megjelenítő PASO énekesét.

„A zenei világban még nem nyílt meg az az ajtó, ami a fogyatékossággal élő embereket szöveg szinten is integrálná a zenébe" - fejtette ki véleményét Yorgosz Tzortzoglou, aki személyesen is érintett e téren, hiszen öccse gyermekbénulásban hunyt el egy vírus következtében. A PASO énekese Krsa úgy véli, egy előadónak igenis kötelessége a közvéleményt pozitív irányba terelni. „Mivel az előadó véleményt fogalmaz meg, ezzel hatni tud rajongóira. Ez azonban nagy felelősség, amivel úgy gondolom a PASO eddig jól operált" - mondta Krsa.

Yorgosz, aki hosszabb ideig dolgozott a gyermekmentő szolgálatnál, kiemelten fontosnak tartja a fogyatékosügy képviseletét. Ennek szellemében legutóbb Tordason lépett színpadra a zenekarral. „Ha hívnak minket ingyen és bérmentve kiállunk a nemes célok mellett. Örülnénk, ha több ilyen felkérést kapnánk, hiszen eddig csak pozitív tapasztalatokról tudunk beszámolni" - tette hozzá. Hasonló élményekről számolt be a társadalom „problémás" szegmense iránt nyitott PASO is. Az idén dupla lemezzel előállt csapat rendezett már gyűjtést a „Fedél nélkül" hajléktalan újság javára, a baptisták közreműködésével színpadra álltak a Cipősdoboz jótékonysági koncerten, de a vörösiszap és az árvíz sújtotta területeken élőkért is kiálltak. „Igyekszünk meghálálni azt a sok-sok mindent, amit a közönségtől kapunk. Furcsa érzés tudni, hogy valakinek a mi zenénk ad erőt" - mondta az énekes, majd hozzátette, koncertjeiken gyakran találkozik mozgáskorlátozott rajongókkal, sőt egyszer még egy gyógyíthatatlan beteg fiatalt is meglátogattak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG