A VOLT fesztivál egész területét bejárhatóvá tették a mozgáskorlátozott embereknekHír | 2012.07.03.

Az öt nap alatt 200 zenekart és DJ-t, valamint számos világsztárt felvonultató jubileumi VOLT nemcsak számos meglepetéssel készült idén, de az esélyegyenlőség, az egyenlő hozzáférés, a környezettudatosság és az akadálymentesítés területén is próbált bizonyítani. Wifi állomást hoztak létre, szelektív hulladékgyűjtésre ösztönöztek és kerekesszékkel is járhatóvá tették a terepet, több-kevesebb sikerrel.

„Közös felelősségünk és közös érdekünk, hogy fogyatékossággal élő embertársaink helyzetén javítsunk annak érdekében, hogy tehetségüket teljes körűen kihasználva járulhassanak hozzá Magyarország fejlődéséhez, gazdagítsák értékeinket" - hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), amely idén igyekezett a fesztivál egész területét bejárhatóvá tenni a mozgáskorlátozott embereknek, a nagy színpad közelében pedig akadálymentesített tribünt hoztak létre az Új Széchényi Terv (ÚSZT) támogatásával. „Mindenképpen előrelépés, hogy a fesztiválok szervezői egyre nagyobb mértékben veszik figyelembe fogyatékos embertársaink igényeit, azonban a legtöbb esetben megállnak a fizikai akadálymentesítés megvalósításánál. A látássérült emberek kísérőszolgálata, vagy a siket közösség koncertélmények növelése indukciós hurokkal egyelőre még várat magára" - mondta el a Közelképnek az érintettek érdekvédelmével foglalkozó szervezet munkatársa, aki maga is látogatóként érkezett a fesztiválra. „A nyári közösségi megmozdulások kíváló terepei lehetnek az elfogadásának, hiszen temérdek spontán kontaktus történik a fesztiválozók között" - tette hozzá.

A szervezőktől megtudták, hogy a mozgáskorlátozott emberek több kedvezményben részesültek. Érkezéskor a VIP bejáraton közelíthették meg a fesztivált, meggyorsítva a bejutást. Ezen felül a VIP szektorban rendelkezésükre állt mozgáskorlátozott vizesblokk is. Mint a rendezvény több részén, itt is tesztelték a forgalomszámláló berendezést. A fémből készült, kaput formáló építmény akadálymentes változatát azonban nem sikerült elkészíteni, így a kerekeszékes vendégek jobb híján egy külön kis résen csusszanhattak be. „A kemping adottságainak köszönhetően az aszfaltozott utakon könnyű volt az előrejutás és a színpadok megközelíthetőségét is jól megoldották. A civil falunál találkoztam először akadállyal, de később kiderült, hogy nem csak a meredek domboldalról, hanem egy másik irányból is be lehet jutni" - foglalta össze Tamás, akinél sokat nyomott latba utazás előtt, hogy az előzetes információk akadálymentesített rendezvényként hirdették meg a VOLT-ot.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG