Májustól újra jogosult lesz közgyógyellátásra az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött korábbi rokkantsági nyugdíjasok egy részeHír | 2012.04.20.

A rokkantsági nyugdíj megszüntetésével január elsejétől elveszítették a közgyógyellátásra való alanyi jogosultságukat azok a korábbi, I-es és II-es csoportba tartozó rokkantsági nyugdíjasok, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt. A MEOSZ és az Alapvető Jogok Biztosa fellépésének eredményeként az országgyűlés módosította a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvényt, így májustól a korábbi, korbetöltött nyugdíjasok közül azok, akik a legsúlyosabb egészségkárosodásban szenvednek, ismét jogosultak lesznek közgyógyellátásra.

A kormány január elsejével megszüntette a rokkantsági nyugdíjat, a korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok öregségi nyugdíjasok lettek, ezzel azonban elveszítettek olyan kedvezményeket is, mint a közgyógyellátás, amely a rokkantsági nyugdíjas státuszhoz volt kötve, és alanyi jogon járt nekik.

A MEOSZ a megváltozott munkaképességű embereket negatívan érintő jogszabályok okozta hátrányok miatt az idén februárban az Alapvető Jogok Biztosához fordult, beadványában többek között a közgyógyellátás megvonását is sérelmezte. A Biztos tájékozódott a kérdésben, ezt követően megszavazták azt a törvénymódosítást, amely az érintett csoportnak visszaadta a korábban alanyi jogon járó közgyógyellátási jogosultságot. Az intézkedés 40-50 ezer embert érint.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ