Többet fizethetnek a segédeszközökért isHír | 2012.02.09.

A gyógyszerek után a gyógyászati segédeszközöknél is megszorításokra készül a kormány. A körvonalazódó javaslatokkal ugyan spórolhatnak az egészségpénztárnak, a rászorulóknak azonban üzembiztosan többet kell majd fizetniük.

Megszüntetnék a 98 százalékos kiemelt támogatási kulcsot, s összesen három új támogatási szintet vezetnének be a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásában – derül ki a MedicalOnline birtokába jutott szakmai anyagból. Eszerint 70-90 százalékos ártámogatással juthatnának szükséges eszközeikhez a fogyatékosok, 50-70 százalékos kiegészítésre tarthatnának igényt a végleges egészségkárosodással élők, s 0-50 százalék közötti támogatással számolhatnának mindazok, akik átmenetileg szorulnak valamilyen gyógyászati segédeszközre.

Vénydíj és támogatáscsökkenés

A közgyógyellátottak esetében vénydíjat vezetnének be, s emellett az érintettek közgyógyellátási jogcímen csak a közgyógyellátás alapjául szolgáló betegséghez kapcsolódó eszközökkel lennének elláthatók.

Egyes területeken – bár ezekről egyelőre semmit sem tudni – kizárólag kölcsönzéssel lehetne hozzájutni a szükséges gyógyászati segédeszközhöz, miközben erősen visszafognák a javításra szánt keretet is. Ez utóbbival kapcsolatban döntésre vár, hogy teljesen megszüntetik a javítás támogatását, vagy csupán limitálják igénybevételének lehetőségét. Ez utóbbi akár azt is jelentheti, hogy támogatással javíttatni évente csak egyszer lehetne, de ez a lehetőség sem járna a jótállás megszünését követő esztendőben.

Ami az egyes betegségekhez kapcsolódó gyógyászati segédeszközök támogatását illeti, az inkontinenciában szenvedők által használt betétek támogatását például 80-ról 70 százalékra mérsékelnék, a nadrágpelenkákból napi három helyett kettőt lehetne rendelni, receptenként összesen egy havi mennyiséget, a jelenlegi három hónapra elegendő helyett. Ennek megfelelően csökkenne a vény érvényességi ideje is, a jelenlegi 90-ről 30 napra.

A gyermekek által használt sztómaterápiás eszközök kivételével 98-ról 90 százalékra mérsékelnék az ártámogatás mértékét, a sztómadugók esetében még többel, 98-ról 80 százalékra.

A takarékosság kiterjedne a cukorbetegekre is. A diabétesz tesztcsíkok jelenlegi 80 százalékos ártámogatását 70 vagy 50 százalékra gondolják "kerekíteni", s teljesen megszüntetnék az adagolópenek támogatását, mondván, ezt a cégek amúgy is ingyen biztosítják az inzulinhoz.

Közgyógyellátási jogcímen a jövőben nem lehetne mopedeket és motorkerékpárokat támogatni, e termékekre támogatás-volumen szerződést kötne az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ugyancsak csökkenne – 70-ről 60 százalékra – a hallásjavító eszközök támogatása, a 9 év alatti betegeknél 4-ről 6 évre emelnék a kihordási időt, miközben a jelenlegi 6-ról visszaállítanák 7 évre a digitális hallókészülékek használati idejét.

Mindez egyelőre az elképzelések kategóriájába tartozik, bár sok idő az egyeztetésekre és tárgyalásokra nincs, hiszen az eredeti elképzelések szerint március 1-től már a módosított támogatási rendszer szerint kellene működni – legalábbis a gyógyászati segédeszköz piacon.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ