Indulhat a leminősítésHír | 2012.03.30.

Felháborodtak Pósfai Gábor szavain a rokkantnyugdíjasok, miután a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója azt fejtegette, hogy mindenki ismer olyat, aki indokolatlanul kap rokkantsági ellátást. A III. csoportba tartozó, 57 évnél fiatalabb rokkantaknak szombatig kell jelentkezniük felülvizsgálatra, aki ezt nem teszi meg, május elsejétől automatikusan elveszíti az ellátását. A kormány előre bejelentette, a 196 ezer ellátottból 150 ezret vissza akar küldeni dolgozni.

Sajnos tény, hogy mindenki ismer a környezetében olyat, aki eddig a rokkantsági ellátórendszerből több-kevesebb juttatást kapott, de tudja róla a környezete is, hogy nem volt indokolt - a többi között ezt mondta egy nyilatkozatában a sérültek felülvizsgálatát végző intézmény, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója. Pósfai Gábor bűnbakképző, és a rokkantakat csalónak beállító szavain több érintett felháborodott. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke szerint olyan, mintha már a vizsgálat előtt meglenne az ítélet. Hegedűs Lajos emlékeztetett arra, hogy a kormány előre kijelentette: 150 ezer embert vissza kell vezetni a munka világába. Ez azt jelenti, hogy a 196 ezer III. csoportos rokkant többségéről kimondaná a kormány, hogy indokolatlanul kap ellátást.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint az érintett 196 ezer rokkantnyugdíjas közül 148 ezer 500-an fordultak eddig az intézményhez, ami azt jelenti, hogy "a bejelentkezést elmulasztó 47 ezer 500 ember" májustól automatikusan elveszíti eddigi járandóságát, illetve ellátását, ha a következő két napban nem jelentkezik. Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa szerint az, hogy csaknem 50 ezren nem jelentkeztek, felveti a gyanút, hogy nem mindenki kapta meg vagy tudta értelmezni az értesítést. Azt ugyanis a nyugdíjfolyósító küldte ki, de a területileg illetékes nyugdíjbiztosítási igazhatóságnak kell visszaküldeni, amelynek címe viszont nem szerepel a levélben. A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel a munkaügyi hivatalhoz csak azok jelentkezhetnek be álláskeresési járadékért, akiknek az elmúlt három évben legalább 360 napig volt állásuk, az ellátásukat elveszítő rokkantnyugdíjasok nagy része a 3 hónapig tartó járadékot sem kapja majd meg, vagyis rosszabbul jár azoknál az egészséges embereknél, akiket elbocsátanak.

Március 31-éig, vagyis szombatig kell jelentkezniük az 57 évesnél fiatalabb, korábban III-as kategóriába tartozó rokkantnyugdíjasoknak. A felülvizsgálatról szóló értesítést a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez kell visszaküldeni, vagy személyesen kell jelentkezni. Azokra is vonatkozik a kötelezettség, akiknek az állapotáról korábban bírósági ítélet született. Az újraminősítés 2013 december végéig tart. Amíg ez nem történik meg, addig az érintettek - pontosabban azok, akik jelentkeztek a felülvizsgálatra - tovább kapják jelenlegi ellátásukat.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ