85 ezer megváltozott munkaképességű ember tűnt el a rendszerbenHír | 2012.03.24.

Már csak két hétig, március 31-ig lehet jelentkezni a megváltozott munkaképességű embereknek felülvizsgálatra a Nemzeti Rehabilitációs Szociális Hivatalnál (NRHSZ). Aki elmulasztja, nem csak nyugdíját veszítheti el, de álláskeresési járadékra sem lesz jogosult. A szankciók és a következmények ellenére 85 ezer megváltozott munkaképességű ember még egyáltalán nem jelentkezett.

A felülvizsgálatra azoknak a hármas kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak kell jelentkezni, akik még nem töltötték be 57. életévüket. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) tájékoztatása szerint az érintetteket már januárban, levélben értesítették teendőikről, illetve az elmulasztás következményeiről. Ennek ellenére a szóban forgó 190 ezer ember fele még nem jelentkezett.

Hegedűs Lajos a MEOSZ elnöke bízik abban, hogy az eddig hallgatók az utolsó két hétben jobb belátásra térnek, bár véleménye szerint így is sokan ellátás nélkül maradnak. „Így akár több tízezren kieshetnek az ellátórendszerből, pusztán azért, mert el sem olvasták a hivatal levelét, nem követik az ezzel kapcsolatos tájékoztatásokat, nem figyelik a MEOSZ felhívásait, vagy éppenséggel írni-olvasni sem tudnak."

A MEOSZ szerint a válaszlevelet, és ezzel együtt a jelentkezést mindenképpen érdemes visszaküldeni, hiszen ezzel még semmit sem dől el.  Mivel a felülvizsgálatot 2013. december 31-éig kell elvégezni, a nyugdíj esetleges mérséklése vagy teljes megvonása viszont nem visszamenőleges hatályú, így előfordulhat, hogy valaki még két évig kapja mostani ellátását.

A törvény értelmében lehetőség van utólagos korrekcióra. Amennyiben valaki elfelejtené március végéig postára adni válaszlevelét, az betegségre és egyéb okokra hivatkozva haladékot kérhet. A MEOSZ elnöke szerint azonban az „aki a levelet is figyelmen kívül hagyta, vélhetően a jogszabályt sem ismeri ilyen részletesen, és félő, hogy májusban csak a saját kárán fogja megtapasztalni, hogy elesett az addigi juttatás teljes összegétől".

A következmények jelentősek: megeshet, hogy attól, aki nem jelentkezik a hónap végéig, már májustól megvonhatják támogatását. A kiesettek helyzetét nehezíti, hogy álláskeresési járadékra sem lesznek jogosultak, utóbbira ugyanis csak az jogosult, aki előtte három évig munkaviszonyban állt. Ez azonban az érintettek nagy százalékára nem jellemző. Így marad az álláskeresés, a közmunka esetleg az önkormányzati segély.

Az intézkedések a Széll Kálmán-terv részét képezik. Céljuk támogatásban részesülők számának csökkentése és a rehabilitálhatóak visszavezetése a munkaerőpiacra. Mindennek anyagi aspektusa, hogy idén 88, jövőre pedig 117 milliárd forintot szeretne a kormány spórolni a változtatásokkal.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG