Hírességek gondolatai erősítik a szemléletformáló kampánytEsemény | 2012.03.20.

Első állomására érkezett a múlt héten a Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, fogadj el! kampányának kamionja. Az idei országjárás során öt nagyvárosba: Debrecenbe, Szegedre, Pécsre, Győrbe és Budapestre látogat el a szemléletformáló karaván, amely magyar hírességek gondolatait megörökítő pólókat is eljuttatt a településekre.

A Kézenfogva Alapítvány szemléletformáló kampányának célja, hogy erősítse a kapcsolatot fogyatékos és nem fogyatékos emberek között. A rendezvények alkalmával a helyi iskolák tanulói bepillantást nyerhetnek abba, hogyan élnek fogyatékos társaik. „Ha a gyerekek megtapasztalhatják, miként éreznek, gondolkodnak vagy hogyan közlekednek, kommunikálnak a mindennapokban fogyatékos társaik, minden bizonnyal természetesebben tudják majd kezelni az ilyen élethelyzeteket" – mondta el Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány igazgatója.

Az idei országjárás során öt nagyvárosba: Debrecenben, Szegedre, Pécsre, Győrbe és Budapestre látogat el a karaván, amely a figyelemfelhívó programokon túl a kezdeményezéshez csatlakozó hírességek gondolatait megörökítő pólókat is eljuttatja a településekre. Az akcióhoz - amelynek lényege, hogy a Magyarországon köztiszteletnek örvendő emberek értelmi fogyatékos fiatalok által készített pólókra írják fel gondolataikat - olyan személyiségek adták a nevüket, mint Csukás István, Till Attila, Vágó István, Dopeman, Soma, vagy Nagy Sándor műsorvezető. Az alapítvány szerint ők azok, „akik már megálltak egy pillanatra, és elgondolkodtak azon: miért fontos, hogy a fogyatékos emberek itt élnek köztünk, milyen segítségre vagy milyen élményekre van szükségük".

Till Attila, az Alapítvány nagykövete örömmel fogadta a felkérést. Mint mondta, mindig is fontosnak tartotta az együttműködést fogyatékos társainkkal. „A szánalom a fogyatékos emberek számára éppen olyan fájdalmas lehet, mint a közöny. Az elfogadás és a támogatás a megfelelő hozzáállás."

A Kézenfogva Alapítvány 1993 óta foglalkozik elsősorban értelmi fogyatékos emberek támogatásával. Ahogy az akció céljai között is említik: „A legnagyobb félelmeket és tévhiteket a tudatlanság, a tájékozatlanság táplálja. Ezek kigyomlálása a társadalomból nagyon sok idő és energia. Ezért szeretne a Kézenfogva Alapítvány egy széles társadalmi összefogáson alapuló kampányt lebonyolítani".

A kamion Debrecen után Szegedre érkezik március 21-én, míg végső állomása május 9-én Budapesten lesz.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG