Fejlesztés már csecsemőkortól (A down-szindróma)Hír | 2012.03.31.

Az európai vonatkozó statisztika szerint minden hét-nyolcszázadik újszülött Down-szindrómás, az előfordulás Ro­mániában is hasonló. Háromszéken 2006-ban és 2007-ben négy-négy új esetet jegyeztek, tavaly és tavalyelőtt a megyében nem született ezzel a kórral egyetlen gyermek sem.

A Down-szindróma világnapja alkalmából (március 21.) a megyei közegészségügyi igazgatóság egészségnevelés osztálya közösen a Philadelphia Egyesület­tel Down-szindrómáról szóló tájékoztató könyvecskét adott ki, amelyben az érintett szülők osztják meg tapasztalataikat a Down-szindrómás gyermek neveléséről.
A Down-szindróma veleszületett kromoszóma-rendellenesség, amely a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Kö­zépsúlyos értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel társul. Nevét John Langdon Down angol orvos után kapta. Ő írta le először 1866-ban klinikailag a tünetegyüttest. Gene­tik­­­ai betegség, amely kiszűrhető magzati állapotban, anyai vérmintából.

A Down-szindrómát különböző szintű szellemi fejlődési elmaradottság és többek között jellegzetes arcfelépítés, egyenes haj, rövid végtagok, alacsony növés jellemzi. Gyakran más fejlődési betegségekkel, például szív-, érzékszervi, emésztőrendszeri rendellenességekkel jár együtt. A Down-szindrómás gyermekeket korai gyógypedagógiai fejlesztéssel szinte mindenre meg lehet tanítani. Habár teljesen önálló életre nem képesek, kis segítséggel saját életet élhetnek. Nagyon sokat tanulnak egészséges társaik nyelvi és társas fejlődésének megfigyelésével, ugyanakkor a normál fejlődésű gyer­mekeknek is előnyükre válik, ha egy spe­ciális igényű társuk lehet: megtanulnak úgy gondoskodni, hogy közben ne nyomják el a társukat, és korán elfogadják a másságot.

Kovászna megyében jelenleg húsz-huszönöt Down-szindrómásról tudnak a szakemberek, a megyei tanfelügyelőségnek tizenöt beiskolázottról vannak adatai. Az óvodáskorúak hagyományos óvodai csoportba járnak, és különböző délutáni fejlesztő tevékenységeken vesznek részt, a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskolában, Kézdivá­sár­helyen és Baróton az elemi osztályokban is tanulnak ilyen tünetcsoportú gyermekek, gimnáziumba jutva ellenben többen lemorzsolódnak. A fiatal Down-szindrómásoknak a megyeközponti Írisz Ház biztosít fejlesztő tevékenységeket, nyújt lehetőséget a közösségi tevékenységekre.

Lázár Klaudia, egy Down-szindrómás kislány édesanyja valóságos csodának tartja azt, ami ezekben a gyermekekben lakik. Szerinte az az akarat, amelynek segítségével megtanulnak egy sor olyan dolgot, ami az egészséges ember számára természetes, nekik ellenben komoly nehézséget jelent, példaértékű, miként az a szeretet is, ahogyan viszonyulnak embertársaikhoz. "Mert hősök ők, a családok hősei, akik még akkor is tudnak adni, ha olykor kevesebbet kapnak" – véli az édesanya.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁROMSZÉK.RO