A Down-szindróma világnapját ünnepelték DebrecenbenEsemény | 2012.03.27.

Március 21-én tartják a Down-szindróma világnapját. Minden hétszázadik baba ezzel a rendellenességgel jön világra, sok azonban a tévhit ezzel kapcsolatban. Például nem igaz, hogy az idős nők gyermekvállalásával függ össze, vagy hogy ők szellemi fogyatékosok lennének. Ezeket szeretnék eloszlatni a családok és civil szervezetek. Szerdán városszerte több helyen hívták fel a figyelmet a köztünk élő Down-szindrómásokra.

Szimpátiasétát tartottak reggel az Egyetem sugárúton. A Down Alapítvány felvonulással indította Down-szindróma világnapján tartott rendezvénysorozatot Debrecenben.

Délután már a Csokonai Színház művészei szórakoztatták a gyerekeket. Safranek Sára nagyon élvezte az előadást. A 22 éves Down-szindrómás lány kiválóan úszik és már nyert egy diákolimpiát. Ennek ellenére ő mégis a családjára a legbüszkébb.

- Segítek főzni, nokedlit szaggatni, fát vinni a kandallóba. Mindent. Az apám nagyon rendes, okos, bátor, erős – hallhattuk Safranek Sárát.

A Down-szindrómások családjai és az őket tömörítő civil szervezetek sokat tesznek azért, hogy változtassanak a Down-kór megítélésén.

- Felhívjuk a figyelmet arra, hogy igen ők is vannak, itt vannak közöttünk, hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak, értékekkel teli emberek ők is – mondta el Momi Renáta, az Angyalszív Down Alapítvány elnöke.

A Down-szindrómásoknak a 21-es kromoszómájukból kettő helyett három van. A betegség még most is gyakori, minden 700 újszülöttből egy ezzel a rendellenességgel születik, ráadásul a tévhittel ellentétben a legtöbb Down-szindrómás gyermek édesanyja 35 évnél fiatalabb. A szakemberek szerint fontos, hogy ezek a gyerekek is megfelelő oktatást kapjanak, ép társaik között ugyanis sokat fejlődhetnek a Down-kóros gyerekek.

- Sajnos a genetikai szűrés és a megfelelő terhesgondozás ellenére is még nagyon sok ilyen baba jön világra Magyarországon is. Nekünk gyerekgyógyászoknak az a véleményünk, hogy ezeket babákat lehetőleg a normál társadalomba illesszük be, a normál gyerekközösségekbe – magyarázza Nagy Andrea, a Gyermekgyógyászati Intézet klinikai főorvosa.

A Down-szindrómát egy kiállítással is közelebb szeretnék hozni a debreceniekhez, a Csapó utcán Down-szindrómás fiatalok alkotásait mutatják be a járókelőknek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DEHÍR