EFOTT 2012: csak szabadonEsemény | 2012.07.08.

A nyári fesztiválsorozat eheti állomása Velence, ahol az EFOTT 36. alkalommal várja a fiatalokat. A különböző zenei irányzatok képviselőit felvonultató fesztivált színházi előadások, sportesemények és a civil falu szervezeteinek programjai gazdagítják. A rendezvény évek óta törekszik az akadálymentes fesztiválkörnyezet kialakítására, míg a fogyatékos személyek kíséréséhez és segítéséhez a szervezők mellett a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia karának hallgatói is hozzájárulnak.

Endrédi Bálint, a Pécsi Tudományegyetem mozgássérült hallgatójának tavalyi élménybeszámolójából kiderül, a magyarországi fesztiválok változó mértékben akadálymentesítettek. Van, ahol a mozgássérültek kiépített tribünökről nézhetik a fellépőket, viszont a kisebb költségvetésű rendezvényeken sokszor a színpad közelébe sem könnyű eljutni, mert nincs palló, vagy rámpa. „A szervezők igyekeznek mindenben segíteni, de mozgássérültként a hepe-hupás talajon való közlekedés igazi kihívás. A fesztiválélmény viszont annyira jó, hogy feledteti a környezeti nehézségeket" - mondja Bálint, akit nem csak a koncertek, hanem az információs programok is kifejezetten érdekelnek.

A civil faluban idén bemutatkozó, főleg diákokra fókuszáló szervezetek mellett kuriózumok várják a látogatókat. A Fiatalok a Nukleáris Energetikáért szervezet a nukleáris technika rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, eloszlatva számtalan, a témával kapcsolatos sztereotípiát. A lelki élet rejtelmeit kutatók a Magyar Pszichológiai Társaság és a JóLÉlek Pszichológiai Alapítvány sátrában üdülhetnek fel, a jövő nemzedékének környezettudatosságát előtérbe helyezők a Greenpeace és a Védegylet Egyesület berkeiben találhatnak megértő szavakra, akik pedig a fesztiválnak otthont adó Velencei-tó és környékének értékeire, turisztikai látványosságaira kíváncsiak, a Kőbéka Kultúr Kör bázisánál a helyük.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG