Ezt biztosan nem tudta a tojásrólTanulmány | 2016.11.04.

Napi egy tojás elfogyasztása 12 százalékkal csökkentheti az agyi-érkatasztrófa kialakulásának a kockázatát - derült ki egy új tanulmányból.

A szakemberek olyan 1982 és 2015 között készített tanulmányokat elemeztek, amelyek a tojásfogyasztás és az iszkémiás szívbetegségek, valamint a stroke közötti kapcsolatot vizsgálták.

Journal of the American College of Nutrition című táplálkozástudományi folyóiratban közölt eredmények szerint napi egy tojás elfogyasztása nincs összefüggésben az iszkémiás szívbetegségek kialakulásával, és 12 százalékkal csökkenti az agyi-érkatasztrófa kockázatát.

Az amerikai EpidStat Intézet munkatársaként dolgozó Dominik Alexander, a tanulmány vezetője szerint további vizsgálatokra lesz szükség a tojásfogyasztás és a stroke-kockázat közötti kapcsolat feltárásához.

Közölte, a tojás tele van antioxidánsokkal, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást; a fehérje pedig az alacsony vérnyomással van összefüggésben.

A tanulmány szerint egy nagy méretű tojás hat grammnyi magas minőségű fehérjét, továbbá luteint és zeaxantint - ezek antioxidánsok -, illetve E-, D-, és A-vitamint tartalmaz.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: HVG.HU