Film ajánlatok a hűvös estékreTanulmány | 2020.09.17.

Igyekeztünk egy csokorba gyűjteni olyan filmeket, amik fogyatékossággal és mentális és viselkedészavarral élő emberek életét mutatják be. A filmek többsége a megküzdésről, az elfogadásról szól, elsősorban az egyén szintjén, majd a családi környezetben és a munka világában.

- Temple Grandin (2010) 

Jelenet a filmből

Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják, hogy Grandin az autizmus egyik formájában, Asperger-szindrómában szenved. Hároméves volt, amikor az autizmust diagnosztizálták nála. Az orvosok azt javasolták az anyjának, hogy adja intézetbe. Ám ő inkább nevelőt fogadott, aki fáradságos munkával elérte, hogy Temple beszélni és írni kezdjen. Miközben a középiskolában a diákok gúnyolódásának céltáblája lett, néhány tanára rájött, hogy a lányt érdeklik az állatok. Az egyetemen pszichológiát és zoológiát tanult, majd ledoktorált, és a nagyüzemi állattartás szakértője lett.

 https://port.hu/adatlap/film/tv/temple-grandin-temple-grandin/movie-115184

 

- Több, mint normális (2017)

Jelenet a filmből

A 18 éves connecticuti Sam Gardner autista. Mindennapjaiba akkor csöppenünk bele, mikor elhatározza, hogy randizni kezd. Édesapja, Doug, lelkesen ad neki tanácsokat a témában, hiszen egész idáig csak ritkán tudott kapcsolatba lépni fiával. A segítőkész apuka elviszi Samet szerelme házához, hogy a fiú csokoládéba mártott eperrel lephesse meg szíve választottját.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6bb,_mint_norm%C3%A1lis

 

- Életrevalók (2011)

Jelenet a filmből

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.
Az elmúlt évek egyik legnagyobb francia filmsikere megtörtént események alapján készült.

https://port.hu/adatlap/film/tv/eletrevalok-intouchables/movie-121828

 

- Az én világom (2013)

Jelenet a filmből

 

Ela kevéssel születése után egy súlyos betegség következtében elveszíti látását és hallását. A kislány vad és kezelhetetlen, egészen 8 éves koráig, amikor a szülei egy tanárt fogadnak mellé. Az addig alkoholproblémákkal küzdő férfi segítségével gyökeresen megváltozik mindkettőjük élete.

https://www.dailymotion.com/video/x3qv4n2

 

- A bal lábam (1989)

Jelenet a filmből

Christy Brownt még saját szülei is gyógyíthatatlannak, mozgássérültnek és gyengeelméjűnek tartják. Egy szép napon azonban a családnak rá kell döbbennie, hogy Christy nemcsak ért, érez, de gondolkodik és iszonyú elszántsággal küzd szerettei elismeréséért. Segítségükkel emberfeletti harcot vív azért, hogy teljes értékű embernek tarthassák.

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-bal-labam-my-left-foot/movie-30902