Kiszámolták, mennyi chipset ehetünk kockázat nélkülHír | Tanulmány | 2017.08.31.

Fejfájást, vérnyomás-emelkedést és inzulinszint-növekedést is okozhat a chipsekben, a leveskockákban, a fűszerkeverékekben és a pácolt húsokban felhasznált ízfokozók túlzott fogyasztása. A legújabb európai számítások alapján a glutaminsav és glutamát becsült bevitele több korcsoportban is kockázatos mértékű.

Az Európai Unióban eddig senki sem határozta meg, hogy mekkora a glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele, ezt pótolta most az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) - írta a NÉBIH. 

Korábban már létezett egy korlát, ami az élelmiszergyártóknak volt fontos útmutató: az élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban határozta meg. (Egy kilogramm chipsben egyébként 1,37 gramm, egy kilogramm felvágottban 1,02 gramm, egy kilós ételízesítőben pedig 1,67 gramm található a glutamátokból). A sóhelyettesítőkre, a fűszerekre és az ízfokozókra viszont nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkatársai az elfogadható napi bevitel mennyiségének meghatározásakor az élelmiszerfogyasztási adatokat vették figyelembe; a tagállamokból érkező laboreredmények mellett az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségével számoltak. 

A Hatóság a glutaminsavra (E620) és sóira (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) együttesen napi 30 mg/testtömegkilogramm elfogadható napi bevitelt határozott meg. Ez a legmagasabb szint, amelynél a kutatók nem észleltek kedvezőtlen hatásokat. Ez azt jelenti, hogy egy 80 kilós férfi esetében a biztonságosnak ítélt napi bevitel mennyisége 2,4 gramm. 

A határérték megállapítását megalapozó vizsgálat legfontosabb tanulsága az, hogy a csecsemők és a kisgyerekek a legveszélyeztetettebbek, mert könnyen túlléphetik a biztonságos 30 mg//testtömegkilogramm szintet. Nagy bevitel mellett pedig az összes korcsoport egészségügyi kockázatokkal számolhat.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA