Utat nyit a nyugati konyha a szklerózis multiplexnekHír | Tanulmány | 2015.05.05.

Bár némelyik szklerózis multiplex ellenes szernek a hatásmechanizmusát sem ismerjük, az biztos, hogy az áruk ijesztő sebességgel nő. Az MS Mikrobiom Konzorcium szerint elképzelhető, hogy ez a betegség is a bélben kezdődik.

A Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az elmúlt 20 évben az USA-ban ijesztő sebességgel nő a szklerózis multiplex (SM) kezelésére használatos gyógyszerek ára.

Míg az elmúlt 2 évtized alatt jelentősen megnőtt az SM-gyógyszerek száma a piacon, paradox módon ez nem eredményezte az árak csökkenését vagy stabilizálódását, szögezi le a tanulmány első szerzője, sőt, az árak ma már az egekig érnek, még az első generációs szerek esetében is: az SM-gyógyszerek a receptköteles termékeket érintő infláció 5-7-szeresével drágulnak. Némelyik SM-gyógyszer ára évente 20-36%-kal nő, ami különösen a régebbi, első generációs szerek esetében indokolatlan, és az SM-kezelésében használatos biológiai szerek is gyorsabban drágulnak, mint a többi biologikum. A régebbi szerek ára azóta nő gyorsuló ütemben (21-36%-kal), hogy befogadták az új szereket – ez utóbbiak 8-17%-kal drágulnak évente. Mindez idő alatt a receptköteles termékeket érintő infláció 3-5% volt. A kutatók aggodalmuknak adnak hangot, miszerint a betegek nem tudnak hozzájutni az indokolatlanul drága gyógyszerekhez.

 A nyugati típusú étkezés hatása?

A Scientific American számol be a tavaly év végén Bostonban tartott SM-konferencia eredményeiről. A cikkíró Bret Stetka kifejti, hogy egyre több a bizonyíték, hogy a szklerózis multiplex, számos egyéb autoimmun betegséghez hasonlóan (pl. diabétesz, reumatoid artritisz), az egyensúlyát vesztett mikrobiom közvetítésével alakul ki, és a kóros immunválasz a bélben indul. A konferencia egyik előadása arról számolt be, hogy az immunrendszert aktiváló hatású methanobrevibacteriacea jóval nagyobb mennyiségben található meg az SM-betegek bélrendszerében, mint az egészségesekében, míg az immunrendszer aktivitását csökkentő baktériumfajok (pl. Butyricimonas és Lachnospiracea) kisebb számmal képviseltetik magukat (Roopali Ghandi és munkatársai: Gut microbiome is linked to immune cell phenotype in multiple sclerosis). A vizsgálat eredményei a Neurology című szaklapban is megjelentek, ebből kiderül az is, hogy a kezelés hatására a bélbaktériumok összetétele a normális összetétel irányába módosult.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEDICALONLINE