Rokkantnyugdíjak: csonkolt végtaggal a jövőben nem hívnak be felülvizsgálatraHír | 2012.03.13.

A korábbi javaslattal ellentétben mégsem kell minden mozgáskorlátozottnak komplex felülvizsgálatra jelentkeznie. Azokban az esetekben, ahol a fogyatékosság egyértelműen megállapítható az iratokból, és a személy állapotában nem következhet be javulás, az illetékes szerv az iratok alapján kiadhatja a szükséges igazolásokat. A kormány a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének kérésére döntött így.

Összesen hat, a mozgáskorlátozottakat érintő kormányrendelet módosítását tervezi a kormány. Ezeket tavaly július óta kérte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A január 1-jén életbe lépett törvény szerint ugyanis mindazoknak a mozgáskorlátozottaknak, akik 1955. január 1. után születtek, úgynevezett "komplex minősítést kell kérniük". Aki ezt nyilatkozatban nem kéri 2012. március 31-ig, az május 1. után nem kap rokkantsági ellátást. Ez a 370 ezer aktív korú, rokkantsági járulékot kapó ember felét, körülbelül 180 ezer mozgáskorlátozottat érint.

Az új jogszabályok miatt számos mozgáskorlátozottnak okoz gondot számos kedvezmény igénylése, többek között a gépkocsivásárláshoz való támogatás kérése is. Megváltozott ugyanis a minősítés rendszere, így a korábbi papírok, amelyeket a háziorvosok állítottak ki, nem érvényesek.

Kitolták a határidőket

"Eddig virtuálisan volt lehetőség gépjárműszerzési támogatás, parkolási támogatás vagy lakás-akadálymentesítési támogatás kérésére. Mivel azonban nem volt leszabályozva, hogyan, mire adhat ki igazolást, engedélyt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH), mindez elmélet maradt" – mondta a hvg.hu-nak Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke. Az új kormányrendelet részletesen szabályozza az orvosszakértői kritériumokat, és a vizsgálatokkal kapcsolatos feladatokat.

Mivel az NRSZH nem tudja határidőig elvégezni a szükséges komplex szűréseket, illetve a különböző támogatásokhoz kiadni az igazolásokat, a határidőket is jócskán kitolták, a végső határidők 2013. december 31-re módosulnak.

Lebénult, végtaghiányos emberek megússzák a felülvizsgálatot

A MEOSZ kifogásolta azt is, hogy a januárban életbe lépett törvény felülvizsgálatra kötelezett volna olyan embereket is, akiknek az állapota egyértelmű. A hvg.hu korábbi cikkében több olyan esetről is beszámolt, ahol combcsonkolt, végtaghiányos embereknek is jelentkeznie kellett volna a komplex felülvizsgálatra, ha nem akarták, hogy elveszítsék kedvezményeiket.

"Ha valakinek gyermekparalízis miatt az egyik lába 12 centivel rövidebb, mint a másik, az már nem fog változni" – mondta Hegedűs. "Ezekben az esetekben az új kormányrendeletek értelmében nem kell újra kérvényezni a komplex szűrést, hanem az NRSZH a meglévő dokumentumok alapján megállapítja a tényállást" – tette hozzá.

A kormányrendeletek a közlekedőképesség vizsgálatára, a lakáscélú támogatásokra, a parkolási igazolványokra, az NRSZH eljárási szabályaira, a mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeire, valamint az ellátásokra vonatkoznak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ