Megalázó felülvizsgálat: combcsonkolt rokkanttól tagadják meg az ellátást Hír | 2012.02.07.

Január 1-től számos hátrány érte a mozgáskorlátozottakat - állítják a fogyatékkal élők. Megszűnt többek között a rokkantsági nyugdíj, helyette rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kaphatnak az érintettek. A mozgáskorlátozottak kifogásolják, hogy emiatt olyanoknak is felülvizsgálatra kell jelentkezniük, akiknek az állapotában nem várható javulás. Ez sokaknak jelentős költséget jelent. Emellett elveszítettek számos, a nyugdíjasoknak járó kedvezményt, például az utazási támogatást. Emiatt a mozgáskorlátozottak akár a strasbourgi bíróságig is hajlandóak elmenni.

Megalázó helyzeteket szül a kormány spórolási elképzelése. A január 1-jén életbe lépett törvény szerint mindazoknak a mozgáskorlátozottaknak, akik 1955. január 1. után születtek, úgynevezett "komplex minősítést kell kérniük". Aki ezt nyilatkozatban nem kéri március 31-ig, az május 1. után nem kap rokkantsági ellátást. Ez a 370 ezer aktív korú, rokkantsági járulékot kapó ember felét, körülbelül 180 ezer mozgáskorlátozottat érint. A kormány célja ezzel, hogy "visszavezesse a munka világába azokat, akik még aktívan dolgozhatnak". A fogyatékkal élők szerint viszont eleve hátránnyal indulnak az egészséges emberekkel szemben, és a jelenlegi munkanélküliségi ráta és gazdasági helyzet mellett nem gondolják, hogy őket fogják alkalmazni.

"Feleslegesen költik az állam pénzét, amikor felülvizsgálnak számtalan olyan embert, akinek végleges az állapota. Egy-egy felülvizsgálat akár 6000 forintba is kerülhet. Többet veszít, mint nyer az állam a felülvizsgálatokon" - mondta a hvg.hu-nak Bernáth Júlia, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) rehabilitációs gazdasági szakértője. A Kisalföld is írt egy olyan férfiról, akinek meg kellene jelennie felülvizsgálaton, miközben mindkét lábát amputálták, két kezén pedig összesen három ujja hiányzik.

"Egyre gyakoribbak az extrém esetek" - monda a hvg.hu-nak Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke. Példaként említette, hogy egy visszarendelt, szklerózis multiplexben szenvedő embert átsoroltak, mert amikor épp az orvos előtt állt, jobb volt az állapota, mint általában. "Szklerózisos beteg az egyik pillanatban tolószékben ül, a másik pillanatban fel bír állni. Nem lehet előre megjósolni, milyen állapotban lesz, amikor az orvos elé áll" - tette hozzá Hegedűs. De jogsegélyt nyújtanak olyan, combközéptájt csonkolt férfinak is, aki korábban kamionsofőrként dolgozott és nem kapta meg a rokkantsági ellátást. Hasonlóképpen járt egy negyed tüdővel, csípőprotézissel élő kőműves is, akinek egy év alatt hétszer tört el csontja. A bizottság azonban rehabilitálhatónak ítélte meg.

Strasbourgig utaznának a bérletért

"Az aktív korú fogyatékos emberek, akiknek eddig nyugdíjszerű járadék járt, az átnevezéssel az összes nyugdíjasokra vonatkozó kedvezménytől elestek" - erősítette meg Szakály József, a MEOSZ irodavezetője is. Mivel ez szerintük szerzett jogot érint, akár Strasbourgig is elmennek a pereskedésben a mozgáskorlátozottak. A kötelező felülvizsgálat szerinte a csalók kiszűrésére irányul, miközben eddig összesen 1,5 százalék volt azok aránya, akiket egy-egy felülvizsgálat során alacsonyabb kategóriába minősítettek. "Ez tűrhető hibaarány. Az eddigi vizsgálatok nem bizonyítják, hogy csalók lennének közöttünk" - mondta Szakály József.

A jogszabályi változás a mozgáskorlátozottak szerint számos területen hátrányosan érinti őket, a kötelező, tortúrának tekintett felülvizsgálaton túl is. Szakály szerint ez ugyanis sokaknak nehézségbe ütközik, például azok számára, akik nehezen mozognak, és anyagilag is megterhelő lehet nekik az utazás. Ugyanakkor aki helyhez kötött, ahhoz kimegy egy bizottság - közölte Bernáth Júlia.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ