Csökkent a lakás akadálymentesítési támogatás ügyintézési költségeHír | 2012.04.02.

A Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége (MEOSZ) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Jogi Főosztálya közötti egyeztetések eredményeként sikerült normalizálni a lakások akadálymentesítésére igényelhető támogatás ügyintézési költségeit. „A túlzottan magas eljárási, ügyintézői költségek a támogatási összegből kerültek levonásra, így sokan inkább lemondtak a támogatási lehetőségről nem beszélve arról, hogy a támogatási összeg az elmúlt 25 év alatt nem változott" – mutatott rá a MEOSZ.

Az egyeztetések eredményeket március 14-től az OTP nem számít fel helyszíni szemle díjat az akadálymentesítési támogatások igénylésekor. A támogatás felvételekor számított bírálati díjak is változtak, így azok az igényelt összeg 3%-át jelentik. Az OTP ugyanakkor továbbra is ragaszkodik a térképmásolathoz, amelynek költségeiről a MEOSZ nem kapott tájékoztatást.

Problémát okozott még a kötelezően csatolható igazolások megléte az igényléshez. Nem minden igénylő rendelkezett ORSZI, OOSZI, NRSZH igazolással annak ellenére, hogy súlyos mozgásszervi fogyatékossággal, vagy mozgáskorlátozottsággal él. Az igazolások cserélődéséig elfogadták a MEOSZ korábbi javaslatát, így a 7 pontos papír 2012. június 30-ig felhasználható.

Az akadálymentesítésre felhasználható lakáscélú támogatás igénylését és megállapítását az OTP-hez lehet benyújtani. A támogatás egy vissza nem térítendő összeg, amely a rászorulóknak nyújt segítséget az akadálymentesítéshez. Egy meglévő lakáson akadálymentesítés esetében maximálisan adható összeg 150 ezer forint, az újonnan vásárolt lakás vagy építkezés esetében pedig 250 ezer forint.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG