Családi délután a Down-szindróma VilágnapjánEsemény | 2012.03.26.

Családi nappal ünnepelte a Szivárvány Szülő Alapítvány a Down-szindróma Világnapját szerdán. A rendezvény célja, hogy a társadalom befogadóbb legyen: a kórral élő gyerek együtt játszottak egészséges társaikkal.

Huszonegy lufit kapott fel a szél szerda délben a Kálvin térről: ezzel az eseménnyel nyitották meg hivatalosan a Down-szindróma Világnapját Szegeden. Jelképes a szám, utal a Down-kór kialakulásához vezető 21-es kromoszómára. A Százszorszép Gyermekházban tartott rendezvény emberi arcot szeretett volna adni a kórral élőknek, hogy a társadalom úgy lássa őket, mint hasznos, tevékeny és boldog tagjait. Beteg és egészséges kisgyermek együtt fújta a szappanbuborékot és ugyanúgy örült a bohócok ajándékának.

Egyek közülünk

“Nagyot változott a világ az elmúlt pár év alatt, szerencsére jó irányba” – mondta Szabó János genetikus professzor, aki a rendezvényen mondott nyitóbeszédet. A professzor szerint 1997-ben indították első rendezvényüket a Down-szindrómával élők elfogadásáért, azóta számos eseménnyel sikerült közelebb hozni a kórral élőket a tőlük idegenkedő társadalomhoz. “Szándékosan Down-szindrómával élőknek, nem pedig Down-kórosoknak hívom őket. Igazán csak az tudhatja, milyen örömöt, szeretetet és boldogságot tud adni egy ilyen kisgyerek, aki felneveli őket. Nélkülük sokkal szegényebbek lennénk mi is” – emelte ki Szabó János.

Szalay Krisztaszínművésznő is eljött a rendezvényre, melyre – mint mondta – még mindig nagy szükség van, hiszen bár egyre nyitottabbak vagyunk a Down-szindrómával élők felé, most is akadnak, akik nem ismerik eléggé őket, és emiatt tartanak tőlük. “18 éves koromban két évig egy szeretetotthonban dolgoztam, ahol sok kedves, vidám Down-szindrómás gyerekkel ismerkedtem meg. Sokszor mentünk a kicsikkel sétálni, ilyenkor mindig szomorúan tapasztaltam, hogy az emberek kikerültek minket. Azóta sokat haladtunk a nyugati, toleránsabb felfogás felé, de még mindig van mit tanulnunk” – hangsúlyozta a színművésznő.

A rendezvény helyszínén az érdeklődők megtekinthették a „Változó Perspektívák” című fotókiállítást is, mely egyszerű, hétköznapi emberként mutatta be a Down-szindrómásokat. A kiállítás mellett a világnapot ünnepelve színes programokkal készültek: színpadi programokkal és játszóházzal szórakoztatták az egybegyűlteket, a bohócok pedig arcfestéssel és lufihajtogatással lepték meg a gyerekeket. A szerencsések között tombolán tortákat sorsoltak ki, a többiekről pedig a büfé és a koktélbár gondoskodott, ahol alkoholmentes italokat kevertek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZEGEDMA