Civil összefogás erősítette az idei Fogadd el, fogadj el kampánytEsemény | 2012.05.25.

A debreceni, szegedi, pécsi, győri helyszín után a budapesti Műjégpályán zárult a Kézenfogva Alapítvány márciusban országos körútjára indult Fogadd el, fogadj el rendezvénysorozata, ahol fogyatékos gyerekek és a helyi iskolák tanulói közös programokon tapasztalhatták meg az együtt cselekvés örömét.

A korábbi évek nagyrendezvényre összpontosuló koncepcióját idén a szervezők véleménye szerint sokkal hatékonyabb, több helyszínen való megjelenés váltotta fel. A civil összefogás erősítése céljából, helyi szervezetek segítségével a helyszíneken összegyűlő közel 300 fiatal személyes tapasztalással olyan speciális eszközöket, játékokat próbálhatott ki, amelyek a fogyatékos társaik mindennapi életét segítik.

„Nagyon jó, hogy játékos formában jutsz olyan információkhoz, amelyek segítenek, ha fogyatékos személlyel kerülsz kapcsolatba. Gyorsan, problémamentesen léphetsz be egy olyan világba, ami más embereket érint, így szinte abban a pillanatban te is érzékenyebbé válsz. Több eszközt kipróbáltam már, de a mai napon a legizgalmasabb a vakvezető kutyával való közlekedés volt számomra" - mondta el a Közelképnek Till Attila filmes, műsorvezető, a 2012-es Fogadd el, fogadj el kampány arca.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának MEREK akadálypályáján kerekesszékkel lavírozhattak a bátor fiatalok. Lehetett képet festeni a mozgássérültek által használt fejpálcával, szájról olvasni egy program segítségével. A Szempont Alapítvány Próbáltad már sötétben?" állomásán a látássérültek életét megkönnyítő segédeszközökkel: a folyadékszintmérővel, beszélő színfelismerővel, mérleggel ismerkedhettek a gyerekek. Kipróbálhatták a fehérbottal való közlekedést, és a vak pingpongot is. „Érdekesek voltak a tapintható játékok, főleg amikor bekötött szemmel kellett különböző anyagokat összepárosítanom. Először csak az anyagát figyeltem, aztán, ahogy egyre jobban élesedtek más érzékszerveim elkezdem figyelni a súlyára, az illatára. Szerintem a látássérülés az egyik legjobban elszigetelő sérülés" - osztotta meg tapasztalatait Juhász János a Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola és Gimnázium tanulója.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG