Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: ülőröplabdaHír | 2012.08.18.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A tizenkilencedik a sorban az ülőröplabda.

A sportágat Hollandiában kezdték el először űzni az 50-es években. Talán nem véletlen, hogy először 1980-ban a hollandiai Arnheimben szerepelt először a játékok programjában. A londoni paralimpián tíz férfi és nyolc női válogatott méri össze tudását. A férfiaknál Irán a címvédő és a világbajnok, a nőknél a kínaiak büszkélkedhetnek ugyanezzel a két címmel.

A mérkőzéseket ugyanazokkal a szabályokkal rendezik, mint a röplabdázóknál: csapatonként egyszerre hat játékos lehet a pályán, a mérkőzések három nyert játszmáig tartanak. Egy-egy szettet az a csapat nyer meg, amelyik előbb eléri a 25 pontot, az ötödik játszmában 15 pont kell a győzelemhez. A férfi ülőröplabdázóknál 1,15 m, a nőknél 1,05 m a háló magassága.

Magyarországról sem a férfi, sem a női válogatott nem szerzett londoni kvótát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG