Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: futball hét játékossalHír | 2012.08.11.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A tizennyolcadik a sorban a futball hét játékossal.

A sportág 1984-ben szerepelt először a paralimpia programjában. Egy-egy mérkőzés kétszer 30 percig tart, a csapatonként egyszerre hat mezőnyjátékos plusz a kapus lehet a pályán. A pálya hossza 55 méter, szélessége 25 méter, a kapu 5x2 méteres. A paralimpián a nyolc válogatott két négyes csoportban kezdi el a küzdelmeket, az első két helyezettek jutnak be az elődöntőbe, ahol keresztbejátszás után alakul ki a finálé párosítása. A meccseken nincs les, bedobás helyett be is lehet gurítani a labdát, minden más szabály megegyezik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség előírásaival.

A tornán csak olyan játékosok szerepelhetnek, akik agyi bénulásban szenvednek, ami a mozgásfejlődési zavart jelenti, ezen kívül a ataxiát (izommozgások koordinációjának zavara), hypertoniát (magas vérnyomás) vagy athetosist (túlmozgások, beszédzavar, amit gyakran halláskárosodás kísér) diagnoszizáltak náluk.
Magyarországon a sportág szervezett keretek között nem létezik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG