Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: országúti- és pályakerékpárHír | 2012.07.18.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A tizenötödik a sorban a kerékpár.

Atlétika és úszás után a kerékpáros versenyeken osztják ki a legtöbb érmet a paralimpián. Az országúti kerékpárosok 1984, a pályakerékpárosok 1996 óta vehetnek részt a nyári játékokon. Londonban az országútiak és a pályakerékpárosok versenyében a férfiak és nők is különböző sérültségi kategóriába sorolva versenyeznek egymással.
A pályakerékpárosok sprintben, egyéni üldözéses- és csapatversenyben mérik össze tudásukat. Az országútiak részére rendeznek tömegrajtos egyéni versenyt, egyéni időfutamot (ilyenkor a sportolókat egyenként, egypercenként indítják) és csapatversenyt.

Pekingben a britek voltak a legeredményesebbek, 17 aranyéremmel, megelőzve az amerikaiakat, a németeket és az ausztrálokat. A britek legnagyobb sztárja Sarah Storey, aki eddig hét paralimpián összesen 23 paralimpiai aranyérmet nyert, és 16 világbajnoki címmel büszkélkedhet, a női versenyeknek Londonban is ő a toronymagas esélyese. A kerékpárosok versenyeinek nincs magyar résztvevője.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG