Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: erőemelésHír | 2012.07.15.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A tizennegyedik a sorban az erőemelés.

A sportág az 1964-es tokiói paralimpia óta szerepel a játékok programjában, igaz kezdetben még súlyemelésnek hívták és csak férfiak versenyeztek egymással. Napjainkban az egyik legelterjedtebb paralimpiai sportág az erőemelés, több mint száz országban űzik versenyszerűen.

Mindenki háromszor próbálhatja meg szabályosan kinyomni a súlyt, minden súlycsoportban az nyer, aki a legnagyobb súllyal mutatott be szabályos gyakorlatot. Minden gyakorlatnál három bíró figyeli az emelőt, akkor érvényes a nyomás, ha legalább két bíró szabályosnak ítélte.

Londonban húsz súlycsoportban összesen kétszáz sportoló méri össze erejét. Magyarországot a 2008-as pekingi paralimpiához hasonlóan ezúttal is Sas Sándor (100 kg) és Szávai Csaba (plusz 100 kg) képviselik az idei nyári játékokon.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG