Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: kerekesszékes kosárlabdaHír | 2012.06.25.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A tizedik a sorban a kerekesszékes kosárlabda.

A sportágat először háborúban megsérült amerikai katonák kezdték el űzni, a rehabilitációs kezelés része volt a játék. A férfi válogatottak 1960, a nők 1968 óta vesznek részt a paralimpiákon. Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke 1972 és 1988 között öt paralimpián szerepelt a brit kerekesszékes kosárlabda-válogatott tagjaként.

A kerekesszékes kosárlabdát jelenleg több mint 80 országban űzik, a nyári játékokon az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért esemény. A férfiaknál tizenkettő, a nőknél tíz csapat méri össze tudását. A lebonyolítás a férfiaknál és a nőknél ugyanaz: a csoportkör után a két-két csoport legjobb négy-négy együttese jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.
A játékosokat sérültségük alapján 1-től 4,5-ig kategorizálják. A pályán tartózkodók összpontszáma nem haladhatja meg a 14-et.

Egy kerekesszék, amely alkalmas a versenyszerű kosárlabdára, átszámítva 1,2 millió forintba kerül, és a nagy terhelés miatt legfeljebb fél évig lehet használni.
Magyarországnak nincs válogatottja, baráti társaságokból alakulnak alkalmi csapatok, más sportágak képviselői kiegészítő sportként szokták űzni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG