Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: kerekesszékes teniszHír | 2012.06.07.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A kilencedik a sorban a kerekesszékes tenisz.

Brad Parks amerikai sportember volt az első, aki 1976-ban, amikor síbaleset következtében kerekesszékbe kényszerült, elkezdett teniszezni, ezért őt tekintik a kerekesszékes tenisz feltalálójának. A sportág 1992-ben mutatkozott be a paralimpián. A sportág rohamos fejlődésére jellemző, hogy húsz évvel ezelőtt 11 kerekesszékes teniszversenyt rendeztek, idén 170 viadalra került sor a világon, a nemzetközi szövetség tájékoztatása szerint több mint 100 országban űzik.

Ilyen erős konkurencia mellett különösen örömteli, hogy Farkas László a 2008-as pekingi paralimpia után idén nyáron Londonban is ott lesz a résztvevők között. Hat kategóriában összesen 112 játékos küzd az érmekért egyenes kieséses rendszerben. A kerekesszékes tenisz szabályai annyiban különböznek a hagyományos játéktól, hogy itt kétszer pattanhat le a labda, mielőtt visszaütik. A londoni paralimpia kimagasló egyénisége a holland Esther Vergeer, aki 2003 óta nem veszített mérkőzést egyesben.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG