Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: kerekesszékes vívásHír | 2012.08.02.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A tizenhetedik a sorban a kerekesszékes vívás.

A sportág kitalálója Sir Ludwig Guttmann volt, aki a Stoke Mandeville Kórházban dolgozott orvosként. Ebben az intézményben háborús sérülteket ápoltak, itt ismerték fel először a sport jelentőségét a rehabilitációs kezelések során. Itt rendezték az első kerekesszékes versenyeket, a paralimpia őseit.
A kerekesszékes vívás 1960 óta szerepel a paralimpiák programjában. A férfiak tőrben, párbajtőrben és kardban, a nők tőrben és párbajtőrben mérik össze tudásukat. Londonban ismét rendeznek csapatversenyeket is, a nők részére párbajtőrben, a férfiaknak tőrben.

A kerekesszékes vívás az egyik magyar sikersportág. A legeredményesebb magyar vívó Szekeres Pál, aki kivételesen sikeres pályafutása során három arany és két bronzérmet szerzett. Négy évvel ezelőtt a vívók egyetlen bronzérmét Szekeres Pál szerezte Pekingben. Az elmúlt évek világ- és Európa-bajnokságainak eredményei alapján joggal bízhatunk a pekinginél eredményesebb szereplésben. A magyar csapat névsora: Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit, Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG