Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: asztaliteniszHír | 2012.04.24.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A második a sorban az asztalitenisz.

A para-asztalitenisz az 1960-as római játékokon szerepelt először a programban (az épek 1988-ban Szöulban mutatkozhattak be). A londoni paralimpián az atlétika és az úszás után az asztalitenisz-versenyeken vesznek részt a legtöbben: 174 férfi és 102 női játékos indul harcba az érmekért. A nemzetközi szövetség több mint 100 országban tart nyilván para-asztaliteniszezőt.

Londonban sérültségüktől függően tizenegy kategóriában mérik össze tudásukat a játékosok. Az egyéni versenyek a csoportküzdelmekkel kezdődnek, amit az egyenes kieséses szakasz követ, a csapatok versengésében Pekinggel ellentétben nem lesz csoportkör.

Magyarországról három játékos szerzett kvótát: Csonka András (8-as kategória), Berecki Dezső (10-es kategória) és Pálos Péter (11-es kategória). Hármuk közül a világ- és Európa-bajnoki címvédő Pálos Péternek lehet Londonban a legkomolyabb esélye az éremszerzésre.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG