Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: sportlövészetHír | 2012.04.19.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával közösen új sorozatot indít a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt a programban szereplő sportágról. Az első a sorban a sportlövészet.

A sportlövészet 1976 óta szerepel a programban. Az IPC nyilvántartása szerint mintegy hatvan országban űzik a sportágat, köztük Magyarországon is. Két kategóriában rendeznek versenyeket, a kerekesszékesek és az álló versenyzők részére. A sportlövők olyan pontszámítási rendszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy különböző sérültségi fokkal rendelkezők is egy versenyen vegyenek részt, azonos feltételek mellett.

Londonban 140 sportlövő, tizenkét számban méri össze tudását. Magyarországról Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula szereztek kvótát. Gurisatti Gyula évek óta a világ élvonalába tartozik, számtalan Világkupa-versenyt nyert, a pekingi paralimpián nem volt szerencséje. Tudása alapján Londonban mindenképpen az élmezőnyben van a helye. A www.paralympic.org oldalon a múlt héten folyamatosan jelentek meg sportlövészettel kapcsolatos cikkek, videók, blogbejegyzések, melyek célja a sportág népszerűsítése. Az IPC és a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a londoni legyen az első a paralimpiák történetében, ahol minden versenyt telt ház előtt rendeznek. A sportlövők versenyeire még kaphatók belépők.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG