Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: úszásHír | 2012.08.21.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A huszadik a sorban az úszás.

Az úszás az 1960-as római játékok óta szerepel a paralimpia programjában. Londonban 75 országból 148 számban 607 úszó méri össze tudását. A versenyzőket sérültségük alapján tizennégy kategóriába sorolták: egytől tízig versenyeznek egymással a mozgássérültek, tizenegytől tizenháromig a látássérültek és a tizennégyes kategóriába sorolták be az értelmi fogyatékkal élőket.

A londoni játékokon az Olimpiai Parkban található, 17500 néző befogadására alkalmas Aquatics Centerben (Vizesközpont) rendezik a versenyeket. Magyarországot öt-öt női és férfi sportoló képviseli a paralimpián. Pekingben az úszók szerezték a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét Sors Tamás 100 m pillangón világcsúccsal elért győzelmének köszönhetően, és az öt bronzból is négyet az ő nyakukba akasztottak. Az elmúlt időszak eredményei alapján reális esélyük van úszóinknak a pekingi eredménysor felülmúlására.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIA BIZOTTSÁG