Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: lovaglásHír | 2012.07.11.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. A tizenharmadik a sorban a lovaglás.

A lovaglást a betegek rehabilitációs kezelése során alkalmazták, az első versenyeket a 70-es években Nagy-Britanniában és a skandináv országokban rendezték. A lovaglás 1984-ben bemutató sportágként szerepelt a paralimpián, végleg 1996-ban került be a programba.

Londonban összesen 78-an mérik össze tudásukat, öt sérültségi kategóriában, összesen tizenegy versenyszámban. A férfiak és nők együtt versenyeznek. Az idei paralimpián a lovasok a szigetországi főváros legrégebbi parkjában, a Greenwich Parkban, a város központjától húsz percre versenyeznek egymással.

A sportág egyik kiemelkedő egyénisége a brit Lee Pearson, az elmúlt három nyári játékok aranyérmese. Pekingben a britek voltak a legeredményesebbek, öt aranyat és összesen tíz érmet szereztek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG