Az autisták jogai eddig nem tudtak érvényesülniHír | 2012.04.05.

Európai léptékkel mérve is jelentős sikert könyvelhet el a magyar felsőoktatás azzal, hogy alapképzésben működő, új szakirány indul az ELTE gyógypedagógiai karán az autizmussal élő emberekkel foglalkozni vágyó hallgatóknak. Interjú a kar dékánhelyettesével, szakirány-felelősével.

Miközben hazánkban 90-100 ezer főre tehető a valamilyen fokú autizmus spektrumzavarban szenvedők száma, még soha, egyetlen felsőoktatási intézmény sem kínált alapképzésben szakirányt ebben a témában. Éppen ezért oly nagy a jelentősége annak, hogy idén tavasztól az ELTE Gyógypedagógia karának hallgatói már választhatják ezt a képzést.

Nem is kevesen tették ezt – árulja el kérdésünkre Dr. Stefanik Krisztina -, hiszen a nappali tagozatos hallgatók több, mint egynegyede döntött az "Autizmus spektrum pedagógiája" elnevezésű szakirány mellett, a nyolc lehetséges közül.

A hír jelentőségét tovább emeli, hogy alapképzésben egész Európában nincs hasonló, hiszen a nyugati egyetemeken jellemzően csak mester- illetve posztgraduális képzés keretében van lehetőség hasonló ismeretek szerzésére.

A Bárczi négy év alatt, alapképzésben vértezi fel pedagógusait: az első évet követően választanak a hallgatók szakirányt, majd a specializáció alatt szakmai gyakorlatot is szereznek.

Milyen források állnak rendelkezésére az egyetemnek? A kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese világossá teszi, hogy hosszú folyamat eredménye ez a mostani, hiszen mind az egyetem, mind a szakmai szervezetek éveken át tartó munkája előzte meg az indulást.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MNO