Tizennégy vidéki város csatlakozott az Autizmus VilágnapjáhozEsemény | 2012.04.04.

Rendhagyó sajtótájékoztatóra került sor április 2-án este, az Autizmus Világnapja záróakkordjaként, amelynek tetőpontja a Parlament kupolájának kékre világítása volt. A vidéki városok közül 14 vette ki részét az események szervezéséből, szombaton pedig az ALLEE Bevásárlóközpontban egy flashmobot rendeztek.

„Idén jóval több város csatlakozott hozzánk az elmúlt évekhez képest, tizennégy településen világítottak ki központi épületeket, mint a tatai vár vagy a győri és nyíregyházi Városháza" - mondta Dénesné Spitzer Éva. Az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke kiemelte, hogy Magyarországon minden századik ember autista, és a közeljövőben várhatóan minden ötödik osztályteremben ülni fog egy autista gyermek.

Szendrei Róbert, a Fővárosi Önkormányzat főtanácsadója Tarlós István nevében kijelentette, hogy Budapesten egyre több hasonló, segítő koncepcióval bíró felhívásra számíthatnak a lakosok. Személyes példán keresztül világította meg az elfogadás és a Parlament, mint a „nép házának'" kapcsolatát, valamint hozzátette: „Amit elkezdtünk Budapesten, azt folytatjuk a Parlamentben".

Kovács András Péter humorista modernkori Canossa-járásként élte meg a Világnapot, mivel 2011 végi fellépésekor a Showder Klubban pejoratív értelemben használta az autista szót. A történetben zöldségesnél álldogáló, bamba emberekhez hasonlította az autistákat, ami miatt később rengeteg üzenetet és megrovást kapott az érintettektől. Mint mondta, belátta, nagy hiba volt ezzel példálóznia, hiszen szülőként ugyanebben a helyzetben ő is felháborodott volna. A szereplése után többekkel elkezdett levelezni, tevékenyen részt vállalt a programokon, és a jövőben is szeretne aktívan csatlakozni az ehhez fűződő felhívásokhoz.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG