Akadálymentes lesz az ügyintézésHír | 2012.04.14.

5 millió forintot kapott a zuglói önkormányzat az Új Széchenyi Terv keretében a kerület közhivatalainak akadálymentesítésére. A beruházás folyamán az Okmányiroda és az Anyakönyvi Hivatal komplex átalakítása valósul meg. A tervek már kész vannak, a munkálatok május elején kezdődnek.

-Nagy változások lesznek a Pétervárad utca 11-17. szám alatt – tájékoztatta a Helyi Témát Köteles Ferenc, a Zugló Vagyonkezelő Zrt. projektfejlesztési divízió vezetője. - Átalakítják az okmányiroda bejáratát, valamint az egész földszintet, beleértve az Anyakönyvi Hivatalt is. Az önkormányzat a Közép- Magyarországi Operatív Program keretében kiírt "Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz (Akadálymentesítés)" című pályázaton keresztül jutott a támogatáshoz. Ennek 85 százalékát az EU, 15 százalékát pedig a magyar állam adja. Tervbe van véve több, ehhez hasonló fejlesztés is.

-Sok olyan technikát alkalmaznak majd az épületben, amelyek lehetővé teszik, hogy a fogyatékkal élők is könnyen elintézhessék hivatalos ügyeiket – tudták meg Szalóky Attilától, a projektfejlesztési divízió pályázatírójától. - A műszaki megoldások tekintetében kizárólag intézményi akadálymentesítés valósul meg. A padlón úgynevezett vezető burkolatokat helyeznek el, amelyek a vakokat és gyengén látókat segítik. A padlózat síkjából kiálló sávoknak köszönhetően nagyobb biztonságban mozoghatnak majd. A legnagyobb problémát a mozgáskorlátozottak számára a szintkülönbségek leküzdése jelenti. Az eddig 8 fokos rámpa magas lejtését kiigazítják, az EU szabványnak megfelelő 5 fokosra.

A lépcső mellé új korlátot tesznek, és több nyílászáró, valamint a mellékhelyiség is átalakításra kerül. A beruházás komplexitása abban rejlik, hogy nem csak fizikai-, hanem infokommunikációs akadálymentesítést is terveztek. Nagy Tamás, műszaki koordinátor ezek közül az indukciós hurkok beépítését emelte ki. A speciális eszközök sokat segítetnek a nagyot halló készüléket használóknak, hiszen kiszűrik a háttérzajt. Hangos környezetben, ahol a hallókészülék mikrofonja a környezeti hangzavart is továbbítja, nehezen lehet érteni, mit is mond a másik. Ezen kívül Braille-írással ellátott funkciójelző táblák kerülnek fel az helyiségek bejáratára, és hangos térkép is készül majd az épületről.

Dunai Ágnes zuglói lakos szerint több helyen is lehetne folytatni az akadálymentesítést. Ismerősei például arra szoktak panaszkodni, hogy az orvosi rendelőknél nincs megoldva a közlekedésük, valamint a legtöbb közintézménynél az illemhely még átalakításra vár. Haffner Ernő fehér bottal jár, szintén a kerületben lakik, és nagy örömmel vette tudomásul az okmányirodával kapcsolatos hírt. Általában elégedett a közlekedéssel, különösen az önkormányzat környékével. -Igaz, vannak zeg-zugos részek, de azok a látóknak is problémát jelentenek – mondta Haffner Ernő, aki a nyugaton már jól működő botvezető sávot javasolná a fejlesztések közé, bár, nem túl bizakodó. Tapasztalatai szerint itthon, ezekben a sávokban inkább csak elakadni lehet.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HELYI TÉMA