A világ színes, segítsd, hogy az maradjonHír | 2012.04.23.

Pólóra írt színes gondolatok ismert művészektől, a fogyatékos emberek elfogadásáért.
A KézenFogva Alapítvány kampányának célja, hogy minél többen álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el azon, miért fontos, hogy a fogyatékos emberek itt élnek köztünk, milyen segítségre van szükségük vagy milyen élmények, találkozások együttlétek fűződnek hozzájuk. Mit adnak ők nekünk? Miben mások és miben nem?

A kezdeményezésében művészeket, közszereplőket kértek fel arra, hogy értelmi fogyatékos fiatalok által készített pólókon osszák meg gondolataikat arról, hogy miért is lesznek többek az ép emberek a fogyatékos emberek jelenlététől. Számos gondolat született, hogy felhívja a társadalom figyelmét, mindnyájunk érdeke a fogyatékos emberek támogatása.

A világ színes! Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a színészek, akik minden egyes napjukon több színt sőt, azok árnyalatait is kipróbálnak a színpadon. Empátiájuk segítségével megtanítanak bennünket érezni és elfogadni. Ezt teszik a fogyatékos emberek is, csak más eszközökkel. Szalay Kriszta színésznő pólóra került gondolata szerint: „Mi, egészségesek rengeteget tanulhatunk a fogyatékos emberektől: türelmet, odafigyelést, az érzéseink bátor felvállalását."

Cserna Antal véleménye szerint is az érzések kifejezése terén van mit tanulnunk. „Ha valakik tudnak szeretni, akkor ők biztosan! Abban ők sokkal képzettebbek, mint mi!"

„A sajnálat megaláz, a tisztelet felemel, a segítség átölel." - tartja Bencze Ilona, Jászai Mari-díjas színésznő. Nem kell fogyatékossággal élő embernek lennünk ahhoz, hogy bizonyos helyzetekben magunkra vonatkoztassuk ezt a gondolatot. A különbség az, hogy egy fogyatékos ember sokkal sűrűbben él át ilyen helyzeteket.

A pólók május 9-én, Budapesten, a Műjégpályán is láthatóak lesznek, az alapítvány Fogadd el, fogadj el kampánya keretében.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SINOSZ