Zárolták negyvenhárom cég milliárdos vagyonát Hír | 2011.07.19.

Hamis orvosi papírokkal foglalkoztattak egészséges embereket, a kár 750 millió forint értéket is elérhet a csalás.

Ahogy arról korábban a Dunántúli Napló többször is beszámolt, csaknem ezer munkavállalót minősített megváltozott munkaképességűnek egy baranyai orvos azért, hogy az őket foglalkoztató cégek állami támogatáshoz jussanak. A napokban lezárult a nyomozás, a 750 millió forintos csalás ügye vádemelési javaslattal hamarosan a Baranya megyei főügyészségre kerül.

Mint kiderült, az orvos nem volt jogosult az igazolások kiállítására, ő azonban ennek ellenére 916 személy állapotát igazolta valótlan diagnózissal. A hivatásával visszaélő komlói foglalkozás-egészségügyi orvos mellett még 30 személyt gyanúsítanak csalással, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, illetve közokirat-hamisítással. A pénzügyi nyomozók a gyanúsítottakon kívül 800 tanút hallgattak meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli pénzügyi nyomozói a csalásban résztvevő 43 cég egymilliárdos vagyonát zárolták, hogy az okozott kár megtérüljön. Az ügy pikantériája, hogy két korábbi komlói önkormányzati képviselő (egy Fideszes és egy MSZP-s) is a gyanúsítottak között szerepelt, mindketten előzetes letartóztatásban voltak, de ma már szabadlábon védekezhetnek. A nagy vagyoni kárt okozó csalás szereplői akár több éves szabadságvesztést is kaphatnak.

Tovább a cikkre


Forrás: MEOSZ.HU