Zánkán Diáksport Fesztivált rendeznek május 22-25. közöttEsemény | 2014.05.22.

A FODISZ (Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége; www.fodisz.hu) idén május 22-25 között rendezi meg hagyományos Zánkai Diáksport Fesztiválját, amin közel 700 fogyatékossággal élő diák vesz részt az ország húsz megyéjéből. A versenyzők atlétika, labdarúgás és zsinórlabda, erőemelés sportágakban versenyeznek. A látás, mozgás és hallássérült diákok között vannak olyanok is, akik két sportágban is neveztek, labdarúgásban és atlétikában is.

Ahogy a FODISZ sajtótájékoztatóján részt vevő Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság Elnöke fogalmazott: azért is kiemelkedő egy ilyen diáksport mozgalom működése, mert az itt részt vevő versenyző gyerekek az utánpótlást jelenthetik, később akár olimpiai csapattaggá is válhatnak. Szabó László, a FODISZ elnöke azt emelte ki, mennyire fontos a sport a fogyatékossággal élő gyerekeknél, hiszen az önbizalom, az új kapcsolatok kiépítése nagy szerepet játszik. Céljuk éppen ezért egyre több gyereket bevonni a sportolásba, ahol a szülőkre és testnevelő tanárokra nagy szükség van.

Az idei rendezvényen két új sportágat is kipróbálhatnak gyerekek, felnőttek egyaránt. A Magyar Krikett Szövetséggel és az Elefántok Rögbi Sportegyesülettel való együttműködésnek köszönhetően az országos döntőn részt vevő fogyatékos diákok lehetőséget kapnak arra, hogy elsajátítsák a krikett és rögbi sport alapjait, és ki is próbálják a sportágakat.

A Zánkai Sportfesztivál fő sportága az atlétika, Gécsek Tibor Európa-bajnok kalapácsvető vállalt szerepet a fogyatékkal élő fiatalok sportolásának népszerűsítésében.

Forrás: REHAB BLOG