Weboldal akadálymentesítés egyszerűenSzakmai cikk | Best practice | 2014.07.23.

Nemrégen jelent meg blogunkon Pál Zsolttal, azaz Pillével, a Hobby Rádió főszerkesztőjével egy beszélgetésünk. Akkor főképp csak a rádiózásról esett szó, pedig más, fontos és érdekes dologgal is foglalkoznak a Net-média Alapítványon keresztül.(www.netalap.hu) Weboldalakat akadálymentesítenek, illetve készítenek is olyan szervezeteknek, amik még nem rendelkeznek saját honlappal. A beszélgetéshez csatlakozott Ócsvári Áron is, aki egyetemista, programtervező informatikus és természetesen az alapítvány önkéntes munkatársa. Mivel látássérült, nem csupán szakmai megközelítésből tudja, mire van szükség, mi a jó, kényelmes, ha az ember akadálymentesített weboldalt akar a rászorulóknak létrehozni. Ezen felül egy ingyenes képernyőolvasó honosításán is dolgoznak, ami Áron egyik fő projektje.

-Elmagyarázná, mi ez a képernyőolvasó szoftver, amivel Önök foglalkoznak?

-Azt tudni kell – mondja a projektvezető -, hogy a látássérültek (főként a vakemberek) segédeszköz igénybevételével használják a számítógépet. A képernyőolvasó programok használata során nem a képernyőt olvassa le a program, hanem azokat az információkat, amelyek a képernyőn jelennek meg, valamint a lenyomott billentyűket, azok funkcióit képes hangban prezentálni a felhasználók számára. Így bizonyos programokkal használható a számítógép, bizonyos funkciók nem érhetőek el megfelelően egy vak felhasználó számára. Mivel nem közvetlenül a képernyőt olvassa fel, hanem az azon megjelenő információkat, így képet szerkeszteni természetesen nem tud egy vakember, azonban minden olyan feladatot eltud látni, amelyhez szöveges formában is hozzá lehet jutni: hangszerkesztés, szöveg szerkesztés, táblázatkezelés, adatbázisokkal való művelet, programozás, honlapokon megjelenő információk olvasása, gyűjtése.

Így a munkaerőpiacon nemcsak kifejezetten az informatika területén tudják megálni helyüket, hanem call centerekben, adatfeldolgozást igénylő munkakörökben is. Hazánkban két képernyőolvasó program érhető el: fizetős és ingyenes képernyőolvasó is rendelkezésére áll a vakembereknek, valamint az őket foglalkoztató cégek számára. A fizetőssel az a baj, hogy hazánkban a látássérültek segédeszközeit nem támogatják államilag. Így azok, akiknek erre szükségük lenne, egyszerűen nem tudják megfizetni, hiszen sokszor munkához jutniuk is nagyon nehéz, csak a segélyből élnek.Ez a felhasználói oldal.

De a munkáltatókat is elriasztja ezeknek a képernyőolvasóknak az igen borsos ára. Különösen egy kisebb cégnek nem éri meg a több százezer forintos beruházás. Annak a képernyőolvasónak, amivel mi foglalkozunk az az óriási előnye, hogy teljesen ingyenes. Ezt két ausztrál vak fejlesztő készíti. Van egy alapítványuk, amit nagy cégek támogatnak (pl.Mozilla, Microsoft) Azért adnak nekik pénzt, hogy a software-jük működjön a cég termékével. Ahhoz viszont önkéntesekre van szükségük, hogy ez minél több nyelven elérhető legyen; a honosítók többsége önkéntesként vesz részt a nyelvi fordításban, a speciális lokalizációs feladatok elkészítésében.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHAB BLOG