Vodafone: Magyar közreműködéssel épült a Fülöp-szigeteken mobilhálózatHír | 2013.11.13.

Hétfőn üzembe állította a Fülöp-szigeteken a Vodafone Csoport Alapítvány hordozható bázisállomásokból álló mobil hálózatát, amely egyrészt a segélyszervezetek életmentő munkáját segíti, másrészt pedig lehetővé teszi a helyieknek, hogy elérhessék szeretteiket a katasztrofális tájfun után.

Múlt hét pénteken a meteorológia történetében mért egyik legerősebb tájfun csapott le a Fülöp-szigetekre. A Vodafone Csoport Alapítvány 24 órán belül reagált a krízishelyzetre és négy önkéntes kollégát – köztük két magyart – küldött a helyszínre, hogy segítsenek a hordozható bázisállomások beüzemelésében.

A Fülöp-szigeteken dolgozó csapatot Pervai Csaba és Tóth Róbert - mindketten rádiós hálózat üzemeltetési szakértők – valamint az új-zélandi Adrian Bullock csoportvezető és Robert MacLennan technikai vezető alkotja. A helyszínen az a feladatuk, hogy két hordozható bázisállomást állítsanak üzembe Palóban, a Fülöp-szigetek egyik olyan régiójában, ahol a tájfun a legsúlyosabb pusztítást végezte.

A csoport a hétvégén utazott a Fülöp Szigetekre a Smart Communications Inc kérésére, és két hordozható bázisállomást telepítettek a Taclobantól 15 kilométerre délre található Palo térségben, az   ország leginkább katasztrófa sújtott területén. A négy bőröndben szállítható rendszer mintegy 100 kilogrammos, és akár utasszállító repülőkön is szállítható, így lehetett a tájfunt követő 24 órán belül már a helyszínen.

A műszer együttes egy antennát, egy összehajtható adóoszlopot, egy ipari számítógépet, egy bázisállomást, valamint az energiaellátást biztosító generátort tartalmazza.

A Vodafone Csoport Alapítvány hordozható bázisállomását tavaly decemberben is bevetették a Fülöp Szigeteken a Bopha tájfunt követően. A rendszer 17 nap alatt közel 300.000 hívást tett lehetővé. Az elmúlt év során a hordozható bázisállomást használták Dél Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is.

A helyenként 320 kilométeres óránkénti sebességet elérő szélvihar miatt jelenleg mintegy 500 000 embert kellett kitelepíteni és az eltűntek, illetve a halálos áldozatok száma pedig akár a tízezret is elérheti.

„Immár második alkalommal vetettük be a hordozható bázisállomást 12 hónap leforgása alatt a Fülöp Szigeteken. Reméljük, hogy így biztosíthatjuk a kulcsfontosságú hálózati támogatást a segélyszervezeteknek, csakúgy, mint a legnagyobb károkat szenvedett részek lakóinak, akiknek nincs egyéb módjuk, hogy távol lévő szeretteikkel kapcsolatba lépjenek”, mondta Andrew Dunnett a Vodafone Csoport fenntarthatósági igazgatója, a Vodafone Csoport Alapítvány vezetője.

Forrás: VODAFONE