Visszavonták a sajátos nevelési igényű gyerekek támogatásának csökkentésétHír | 2011.10.01.

A Fővárosi Önkormányzat visszavonta azon határozatát, amely a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeket foglalkoztató intézmények normatív támogatását 40 ezer forintról 25 ezer forintra csökkentette volna. A közel 1000 családot érintő beavatkozás romokba döntötte volna az SNI-s gyerekek oktatási rendszerét.

A 2011. évi költségvetési koncepció szeptembertől felére csökkentette volna a sajátos nevelési igényű gyerekek támogatását, ami alapjaiban rengette volna meg az egész oktatási rendszerüket. Az önkormányzat akkor arra hivatkozott, hogy a feladat terjedelme és színvonala meghaladja a törvényben előírtakat. A megszorítások mellett az iskolák és az azokat működtető alapítványok vizsgálatát és differenciált finanszírozást rendeltek el.

Az intézkedések beláthatatlan következményekkel bírtak volna, így többek között a színvonal romlását, a tanulók integrálását, legrosszabb esetben pedig a diákok oktatásból való kimaradást idézték volna elő.

Az érintett iskolák és támogatóik azonban a tervezet megszavazása erőteljes lobbit indítottak. A cél egyértelmű volt: ki kell harcolni a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó intézmények fennmaradását.

2011 februárjában a szülők és az oktatók az összefogás jegyében levelet fogalmaztak Tarlós István főpolgármesternek, melyben személyes egyeztetésre és az események újragondolására kérték. Az érvek és ellenérvek még sem érték el a kívánt hatást.

A helyzet márciusra éleződött ki. Az önkormányzat szigorúan kiállt elhatározás mellett. A döntés megváltoztatása érdekében „Veszélyben a fővárosi speciális nevelési igényű gyerekek oktatását felvállaló iskolák" címmel kerekasztal-beszélgetést szervezett a Budapesti Esélyek Háza. A beszélgetésen az érintett iskolákon túl a Fővárosi Önkormányzat illetékese és az Egyenlő Bánásmód Hatóság képviselője is részt vett.

A civilek és a LMP képviselői üdvözölték, hogy egy eleve elhibázott lépést korrigált a főváros vezetése, így a sajátos nevelési igényű gyermekeket oktató iskolák helyzete stabilizálódhat.

Annak érdekében, hogy többé ez a kálvária ne játszódhasson le, a Lehet Más a Politika folyamatos kapcsolattartást és egyeztetést javasol a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium között.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG