VILÁGNYITÓK képregény és animációs film – Nyiss a fogyatékos emberek irányába!Hír | 2014.12.21.

Különleges képregénnyel és animációs filmmel hívja fel a figyelmet az integráció fontosságára, a társadalmi sokszínűségre az a program, mely általános iskolák 4. osztályos diákjait szólítja meg. A gyerekek először a Fogyatékos Emberek Világnapján megrendezésre kerülő érzékenyítő napon, egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében találkozhattak a különleges kulturális élményekkel. A Világnyitók című képregény és animációs film érdekessége, hogy a hősök fogyatékos emberek, akik az ép emberekhez hasonlóan igyekeznek élni.  

December 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján már negyedszer rendezték meg a különleges érzékenyítő napot, melyen az általános iskolák 4. osztályosainak kézzelfogható módon mutatták be a fogyatékos emberek világát. A program kiemelt célja az előítéletek csökkentése, az ép és sérült emberek közötti fal „lebontása”, a hátránnyal indulók társadalomba való beilleszkedésének megkönnyítése, valamint az ép emberekben a tolerancia, az együttérzés és a társadalmi felelősségvállalás fontossága érzésének kialakítása.

Az Újbudai Önkormányzat és a Nem Adom Fel Alapítvány közös szervezésében megvalósult programon az elmúlt években közel 800 kisiskolás korú fiatal vett részt.

A fogyatékos fiatalok integrált oktatása és  inkluzív nevelése az egyik leghatékonyabb formája annak, hogy az általános iskolás korosztályt érzékenyítsük a jelenség és a probléma iránt” – mondta el Muhari László Tamás, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapesti XI. Tankerületének megbízott igazgatója. „Ép gyermek csak esetlegesen vagy ritkán találkozhat sérültekkel a gyermekkor színterein (elsősorban a családban, vagy óvodában), és ha kellő információval, cselekvésmintákkal rendelkezik, hogy hogyan kell őket praktikusan segíteni és emberi méltóságukat is megtartva támogatni, sokkal nagyobb esélyt látok arra, hogy mindkét fél irányából egy elfogadó együttműködés valósulhat meg” – tette hozzá az igazgató.

A Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője és tapasztalati szakértője szerint 10-12 éves korig különösen hatékonyan lehet a gyerekeket érzékenyíteni a fogyatékos emberek világára, elfogadásuk fontosságára. „Hiszünk abban, hogy e nap, illetve még több személyes közös élmény, találkozás hatására, a gyerekek rugalmasabb világképet alakíthatnak ki a fogyatékossággal élő emberekről, ezáltal nagymértékben hozzá tudunk járulni elfogadásukhoz” – tette hozzá a szóvivő.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MELANZS